Quantcast
Channel: Harmaa torppa
Viewing all 210 articles
Browse latest View live

3. Adventti / 2018

$
0
0

Seimelle tuli kolmannen adventin kunniaksi lammas :)





Nelli odottaa Itämaan tietäjiä tuomaan herkkuja :D






4. Adventti / 2018 joulu!

$
0
0
Parhaan joululahjani sain aattoaamuna mennessäni talliin hakemaan pikku-ukkoja ulos. Edy hörisi mulle ensimmäistä kertaa elämässään. Ja voi kuinka ihana matala hörinä sillä on :) Reilun vuoden Edy on asunut luonani ja pikku hiljaa se alkaa ymmärtämään ihmisen merkitystä. Wallun kanssa ne ovat olleet paita ja peppu jo alusta alkaen, vaikkakin ruuan suhteen Edy on pomo eli se aloittaa heinäkasan syömisen ja armollisesti antaa Wallun syödä toiselta laidalta. 


Jouluun kuului vanhempien kanssa joulukirkossa käynti, joulusauna, herkkuja ja mummun luona vierailu. Kummipoikaakin ehdin nähdä pikaisesti. Kotona odotti hivenen jäähtynyt torppa (+12c) mutta silti kotiin on aina niin ihana tulla ja pianhan se lämpeni...vähän liian lämpimäksikin (+21,7c)

Tapaninpäiväajelun hoidin tänä vuonna Toyotalla metsässä hakkuu-uria pitkin körötellen.




Joululoma meni vähän sairastaenkin, mutta ehdin mä viime vuoden juhannuskokonkin polttaa.. Alku näytti vähän epätoivoiselta, mutta kyllä se sitten syttyi (Yllä kuvassa näkyy alkutilanne)


Joulukuusi oli tänä vuonna vanerinen, mutta muutoin joulukoristeet olivat perinteisiä (tontuttomia) koristeita :)

Toivorikasta vuotta 2019 toivoo harmaan torpan väki!
-Jer.29:11-

Trait de vie - ranskalainen dokumentaari hevosten työkäytöstä

$
0
0
Olen jo kauan odotellut Trait de vie -nimisen dokumenttifilmin tuloa dvd:lle ja sen tilausmahdollisuutta Suomeen ja nyt odotukseni palkittiin ruhtinaallisesti <3


Trait de vie on dokumentaarinen filmi, joka kuvaa viittä ranskalaita henkilöä/perhettä, jotka haluavat käyttää hevosia/aaseja ja härkiä työkäytössä. Filmi vaikuttaa erittäin realistiselta. Se näyttää onnistumisien lisäksi myös epäonnistumisia ja esimerkiksi sen kun hermo menee kun aasi ei liikahdakaan ja vielä olisi yksi kasvimaan rivi käännettävänä :D


 

Filmin kesto on 75min ja DVD:ltä löytyy lisäksi 40min leikattuja kohtauksia. Tekstitykset löytyvät englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi eli filmi mahdollistaa loistavan kielikylvyn ;)

Filmin tunnelma on toiveikas. Siinä ei kuvata pelkästään vanhempia ihmisiä vaan myös nuoria, jotka ovat tulleet siihen tulokseen, että haluavat viljellä maata hevosten kanssa. Suosittelen siis filmin katsomista kaikille joita aihe kiinnostaa. Ainoastaan filmin yhdessä kohdassa näkyviä köysivaljaita en suosittele kenellekään:/ 

Filmin trailerin löydät täältä.
Filmin saat tilattua suomeen 19 euron ja 6euron postimaksuilla täältä.

Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 1

$
0
0
Uusi vuosi - uudet suunnitelmat <3 tai uusi vuosi ja samat unelmat.
Niin tai näin, niin nyt on aika valita tämän vuoden projektit mihin keskittyä:)

Nykytilanne

Tällä hetkellä olen omavarainen veden, polttopuiden ja joidenkin ruoka-aineiden osalta eli omasta takaa löytyy hirsitorppa, maakellari, ulkohuussi, kasvimaa, kasvihuone, kaivo(+käsipumppu), sauna, polttopuut(tähän mennessä), kaksi lypsykuttua, yksi mehiläispesä, muutama kana ja kukko sekä kaksi työrotuista ponia ja 1,5ha tontti.

Haavetilanne

  • parivaljakko & nelipyörätyövaunut,
  • oma pelto missä viljellä eläinten heinät,
  • aurinkopaneelit saunalle ja eteisen seinään (+akustot)
  • hieman lisää lämmintä tilaa ja heinälato sekä pihattotalli

Vuosi 2019 

Pihattotalliin ei vielä ole varoja, mutta ajattelin aloittaa pihattotarhan rakentamisesta eli ensimmäinen tämän vuoden projekti olisi vajaan puolen hehtaarin lautatarha poneille.


Kuvitelkaa kuvaan pihattotarha :)

Tähän voitte kuvitella portaat

Toinen projekti olisi kylmän yläkerran eristysremontin aloitus, mikä vaatii toiset portaat ja uuden oviaukon yläkertaan. Tavoite on siis uudet portaat ja ovi sekä suunnitelma tilan eristämisestä ja lämmitysratkaisusta.


Kolmas projekti olisi kasvimaan laajentaminen ja marjapensaiden siirto kasvimaan puolelle. Laajennustyö alkoikin jo vähän syksyllä kun kaivikone tasasi pahimmat kivet ja kannot pois. Vielä pitäisi kääntää uusi perunamaa -alue ja vuokrata kaivinkone uudestaan siirtämään osa pihan marjapensaista (kanojen ulottumattomiin) kasvimaan puolelle.



Ja tähän kuvaan voitte kuvitella hienon Potager-kavimaan :D

Välttämättömäksi neljänneksi projektiksi tulee niittylaitumen tolppien vaihto :/ sillä vanhat heinäseipäät ovat käyttöikänsä päässä.

Viides projekti onkin sitten yllättäen viime vuoden projektien viimeistelyprojekti :D eli yhäkin kellarin verhoilu on kesken ja kasvihuoneesta puuttuu listoja, ränniä, ovia ja seinääkin pätkä.

Kurkkaapa myös muiden omavaraisbloggareiden suunnitelmat ja kuulumiset..jos vaan nää mun linkitykset toimii :D
 (Eikös meitä olekin upea joukko tänä vuonna :) )




 

Muovittomia lahjoja

$
0
0
On ihanaa saada lahjaksi muovittomia asioita :) 

Joululahjaksi sain esimerkiksi nämä ihanat muovittomat jutut:

1. pajukori
2. villa-villatakki ja shampoopala
3. rahat uusiin kenkiin
4. itse-tehdyn lumilapion
5. japanin lehtisahan
6. teepussin alustan ja siivilän

Käytin joululahjaksi saamani rahat ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa käsin tehtyihin kenkiin! Lisäksi vein tori.fi:stä ostamani lammasturkin turkkurille ja pienennytin sen itselleni sopivaksi :) Nyt on kestävä takki ja kengät <3



                 


Tämän lisäksi huomasin ilahtuneena, että kettiö alkaa näyttää osittain kivan muovittomalta keittiövälineiden osalta :)

Muttaa ihanat yllätykset eivät loppuneetkaan siihen. Olin nimittäin blogiyhteistyön myötä törmännyt Korkeala-nimiseen blogiin ja heidän sivuillana huomannut heidän kaipaavan uusia uunin luukkuja pönttöuuniinsa. Olin säilyttänyt puretun pönttöuunini luukut juuri tällaista tilannetta varten, mutta enpä arvannut miten hienon paketin sain vastalähetyksenä Korkealasta.


Voiko hienompaa ja parempaa yllätystä wanna-be-muoviton keittiöni saada? Ei voi :D Ystävä oli nämä nähdessään sitä mieltä, että hänkin lähettää hetimiten Korkealaan uuninluukut :D että toivottavasti Korkealassa on monta uunia vailla uusia luukkuja :P

Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 2 (esikasvatus)

$
0
0
Sovimme muiden yhteiskirjoituksen blogistien kanssa, että esittelisimme itsemme tämän vuoden toisessa postauksessa. Sepäs onkin vaikeaa arvata mitä te lukijat haluaisitte tietää.. mutta koitetaan eli ostin harmaan torpan itselleni vajaa 10 vuotta sitten ja melkein yhtä kauan olen asunut täällä. Alkuun asuin täällä yksin, mutta nyt seuraa pitää Welshin corgi Nelli ja tallissa asuvat Irlannin cob pojat Wallu ja Edy, sekä Suomenvuohikutut Hilma ja Irmeli, kuusi kanaa, kukko ja kaksi kania. Eläimistä tai remontoinnista tai melkein mistään maalla asumiseen liittyvästä allekirjoittaneella ei ollut entuudestaan pahemmin kokemusta, mutta pikku hiljaa olen opetellut uusia asioita ja kohdannut vanhoja pelkoja (esim hevoset/mehiläiset)ja paljon on vielä opittavaa ja pelkojakin riittää vielä omiksi tarpeiksi :D Työskentelen kodin ulkopuolella ja vapaa-ajalla siis kasvatan ruokaa omiksi tarpeikseni ja kehitän tätä mikrotilaani eteenpäin haaveilen kaikesta enemmän ja vähemmän mahdottomasta ;)

Mutta sitten asiaan eli kevät kohisee eteenpäin ja mieli karkaa jo kasvimaalle.. itse asiassa emäntäkin on sinne karkaillut haaveilemaan ja kävelemään upeilla hankikannoilla. Mutta koska mieli on jo kesän kasvatuksissa, niin tottahan piti käydä siemenvarastot läpi ja (onneksi) huomata, että kaikkea tarpeellista puuttuu :D Tällöin nimittäin saa avata hyötykasviyhdistyksen sivut ja tilailla kaikkea kivaa ja tilauksen jälkeen huomata, että hitsit vieläkin jäi tilattavaa :D

Tämän vuoden kasvatuslistalla ovat ainakin seuraavat kuvassa näkyvät kasvit



Ja jotta tämä puutarhaharrastus edistyisi, niin on hyvä opiskella asiaa. Tarkoitus ei ole tehdä joka vuosi samoja virheitä, vaan kehittyä aina hitusen eteenpäin, tai ainakin tehdä uusia virheitä ;)


Lainasin kirjastosta Omasta maasta sekä Taimi -kirjat. Molemmat olivat hyviä ja hyödyllisiä, mutta Omasta maasta -kirja oli pakko hankkia omaan hyllyyn Antikvaarista. Erityisesti tällainen listaihminen piti kirjassa olevista listoista :) Alla kuvassa esimerkkilista eri vihannesten tuottomääristä neliömetriä kohden. Lisäksi pidin syvä- ja kohopenkki sekä permakultturi kappaleista. Mielenkiintoista oli myös arvioida rikkaruohojen esiintymisen perusteella oman maan laatua. Kirjasta löytyy myös kattava lista erilaisista kasvitaudeista ja mitä niiden kanssa tulee tehdä. Erityisesti pidin siitä, että kaikki viljelyohjeet päätyivät säilöntäohjeisiin. Toki on kiva syödä kasvimaan tuotoksia kesän mittaan, mutta vielä kivempi on jos voi sen lisäksi talvella kipaista kellariin hakemaan oman maan tuotoksia pöytään.



Alla on kuva kasvissosekeittoni aineksista, jotka hain kellarista tammikuussa. Tällä hetkellä pienet lanttu/nauris/palsternakka -varastoni ovat jo varastoinnista kärsineitä, mutta perunat, porkkanat ja mehut voivat hyvin :)


Esikasvatusta vaativat valitsemistani lajikkeista:

tomaatti (amateurs)

Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Itää parhaiten 22-26 asteen lämmössä. Paras viljelylämpötila 18 astetta. (Soveltuu erinomaisesti epävakaaseen kesään)

fenkoli

Esikasvatus huhtikuussa. Itää 10-30 asteessa. Lehtikannat eivät paisu yli 25 asteessa tai  alle +7 asteessa. 

kesäkurpitsa

Esikasvatus huhtikuussa.

purjo

Esikasvatus maaliskuussa. Itää 18-22 asteen lämmössä. Ideaali kasvatuslämpötila päivällä 20, yöllä 15. Viileämmässä kasvu hidastuu.

Auringonkukka

Tästä ei ole tietoa muuta kuin, että tarvitsevat pitkän kasvukauden ehtiäkseen tuottamaan siemeniä, joten valitsen esikasvatuskuukaudeksi maaliskuun :)

kaalit

punakaalin esikasvatus huhtikuussa 15-24 asteessa. Syyskeräkaalin esikasvatus huhtikuun lopussa 16-20 asteessa.


Näiden aikataulujen mukaan siis pistän multaan kolme ensimmäistä lajiketta ja ensi kuussa loput kolme kasvilajia. 
Taisteluni kaalien (puolesta tai vastaan) ei ole päättynyt, vaan uusin voimin lähden taas taistoon. Parina vuonna olen saanut valmiita taimia ja niistä on tullut oikein hyviä ja kauniita keräkaaleja, joten olen tullut siihen tulokseen, että ongelmakohtani on esikasvatusvaiheessa. Liian voimakasta multaa ne eivät alkuun tarvitse, joten ongelma ei ole ollut ravinteiden puutteesta, vaan todennäköisesti valon puutteesta. Kasvivalon hankinta vaikutti sellaiselta ydinfysiikalta, että luovutin melko pian parhaan mahdollisen etsimisen ja ostin noin vain marketista kasvivalopolttimen. Taimi- kirjassa kerrottiin, että kirkasvalolamppukin auttaa asiaa. Näin ollen viritän uuden lampun ja vanhan herätyskellolamppuni etelän ikkunan eteen toivoen parasta. Aivan ensiksi esikasvatuslaatikot siirtyvät kuitenkin saunan lattialle itämään ja sen jälkeen vasta torppaan valojen väliin.


Muutoin torpalla on nautittu hankikannoista <3 ah miten ihanaa on viilettää pelloilla ja hakkuuaukeilla potkukella. Muuten ei tulekaan pelloilla niin samoiltua.



Käykäähän lukaisemassa muiden omavaraisbloggaajien suunnitelmia ja kuulumisia:)

  1. Farmer to beehttps://farmertobee.blogspot.com/2019/03/farmarin-esittely-ja-polulla-eteneminen.html
  2. Urban Farming kaupunkiviljelyhttps://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/03/omavaraisuus-ja-me-seka-lierot.html
  3.  Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-2/
  4. Sarin puutarhathttps://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/03/mina-sariw-omavaraisuus-kotipihalla.html
  5. Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/03/eteneminen-ja-esittely.html
  6. Laura eli Javishttps://lauraelijavis.wordpress.com/2019/03/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-2
  7. Ku ite tekeehttp://www.kuitetekee.com/2019/03/04/osittainen-omavaraistalous/
  8. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/03/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-2.html
  9. Riippumattomammaksihttps://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/03/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
  10. Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-mutta-millainen-porukka-taalla-suunnistaa
  11.  Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1799
  12. Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/suuntana-omavaraisuus-kuka-mita-ja-miksi.html
  13. Villa Koira  https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/omavaraisesti-oma-itseni.html
  14. Torpan Tyttöhttp://torpantytto.com/2019/03/02/inventaario-pakastimessa
  15. Caramellia https://caramellia.fi/pysaytyskuvassakaikkihyvin/
  16. Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1114
  17. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/03/mita-kuuluu-kevaan-odotukseen.html
  18. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/luomulaaksossa-elellaan-astetta-ekologisemmin-muttei-unohdeta-nykymukavuuksia/
  19. Kohti laadukkaampa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/03/askeleita-kohti-omavaraisuutta-2.html
  20. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/03/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-2-keta.html
  21. Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/punainen-mokki-ja-perunamaa/(avaa uuden välilehden)
  22. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/03/vaaran-vankyran-talon-vaki.html
  23. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/arvot-ja-aika-values-and-time.html
  24. Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=390





Minä ja puutarha, kymmenen faktaa

$
0
0



1.Ensimmäiset puutarhamuistoni:

Linnea kylvää ja kasvattaa on yksi ensimmäisistä puutarhamuistoistani. Ihastuin kirjaan lapsena ikihyviksi ja muistaakseni yritin saada avokaadoa versomaan kirjan ohjeen avulla. Se ei tainnut onnistua, mutta innostus jäi :)

2. Vahvuuteni puutarhurina:

Öö.. mikäs se olikaan.. ehkä se on se innostus :)


3. Haasteeni puutarhurina:

Sadon hyödyntäminen on yksi suurista ongelmistani. Jos jotain satoa on vähäsesti, niin säästelen sitä ja kas sitten se onkin jo mennyt pilalle. En ole myöskään sellainen kodin hengetär keittiössä jollainen haluaisin olla eli säilönnässä on paljon parantamisen varaa. Toinen ongelma on tietenkin tällaisella ammattitusaajalla tuo pitkäjännitteisyys. Tusaan luontevasti montaa asiaa aina yhtä aikaa ja silloin kitkeminen voi jäädä vähän syrjään :D


4. Unelmieni puutarha:

Unelmieni puutarha on raskalainen keittiöpuutarha eli potager. Puutarhan tulee siis olla ensisijaisesti täynnä hyödynnettäviä kasveja, mutta  myös ulkonäöllä on väliä eli muodot ja kukat ovat tärkeä osa unelmapuutarhaa :)


5. Puutarhakirja pöydälläni:


Äkkiseltään kun katson ympärilleni niin silmiin osuvat seuraavat kirjat: Omasta maasta, Satoisa vihannesmaa, Säilö ja kokkaa, Unelma omavaraisuudesta


6. Kukat, jotka löytyvät aina puutarhastani:

Kehäkukka ja ruiskaunokki sekä rohtosuopayrtti. Jaloleinikeistä pitäisin kovasti, mutta sellaisia puutarhastani ei vielä löydy.


7. Vihannes/ kasvis, joka löytyy aina puutarhastani:

peruna <3


8.Paras puutarhavinkkini:

Kattamalla pääset helpoiten, vaikkakin vähän hitaasti eroon rikkaruohopellosta ja jopa viikon tehokas aherrus puutarhakauden, vähentää seuraavan vuoden työtä. Pidän siis keväisin yhden lomaviikon, jolloin tyhjennän peet navetasta ja pistän kasvimaani kuosiin, sitten viritän sadettimen ja tuuppaan joka ilta kasvimaalle 20min vettä ja syksyllä menen katsomaan mitä satoa olen saanut. Tässä siis puutarhanhoitoni näin karkeasti kuvattuna :D toki kasvihuoneen myötä olen oleillut kasvimaalla enemmän, mutta mikään himokitkijä en ole. 



9. Lempipuutarhatyökaluni:

Olisi kiva vastata, että hyvät hanskat, mutta jotenkin ne aina poistuvat kädestäni ja sitten kynnenaluset ovat taas täynnä multaa. Firskarsin lapio ja talikko ovat kivat työkalut, mutta viimeisin ihana hankintani oli tämä satokori :) niitä on ehkä välttämätöntä saada lisää.



10. Mottoni tai tässä tapauksessa sanontojani:


  • Hyvä perustus ja sadetin vie jo pitkälle :)
  • Talo ilman kellaria on kuin sauna ilman kiuasta (tässä talossa ei siis ollut toimivaa saunaa eikä maakellaria kun tähän muutin)
  • Ekaks haaveillaan sitt aloitetaan tekeminen ja sitten vasta suunnitellaan ;)
  • Rauniopuutarhat on in <3

Kirjoitukseni osallistui Saman otavan alla -blogin haasteeseen :)

Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 3

$
0
0
Kuun ensimmäinen maanantai on käsillä, joten tässä hieman kuvausta torpan projektien etenemisestä:

Polttopuut


Tähän mennessä olen saanut polttopuuni omalta tontilta ja vielä noita kaadettavia puita riittää joiksikin tuleviksi vuosiksi.
Tällä kertaa kaatolistalla on talon päädyssä kasvava iso koivu ja toinen kukkamaan ja ponitarhan kupeessa kasvava. Kumpikin on vähän huonosti kaadettava, joten tilasin paikalle ammattimiehet.

Poneja puun kaato kiinnosti kovasti. Tuon lähemmäs en kuitenkaan niitä päästänyt avustamaan työmiehiä  ;)




Iloinen uutinen

Luin tässä yksi päivä mehiläishoitajien ryhmästä kuinka joku harmitteli, että oli käynyt pesillä vasta nyt antamassa lisäruokaa, sillä yksi pesä oli jo ehtinyt kuolla nälkään. No minähän siitä paniikissa suoraa päätä pesällä lisäruuan kanssa ja voi miten ilahduin löytäessäni pesältä mehiläiset ELOSSA! ja näyttipä ylälaatikossa olevan vielä evästäkin :) eli toivoa on, että pesäni selviää tästä talvesta.



Työponihaave


Työponihaavekin on edennyt hiukan. Sain taas ihanaa apua MW hevospalveluilta ja ohjasajoin ponejani ensi kertaa elämässä parissa. Nuo muutamat kierrokset menivät melko hyvin, mitä nyt itse en muistanut hengittää :D 



Toinen edistysakel on oma työvaunu poniparille. Tätä olen metsästänyt jo kauan ja nyt yhtäkkiä löytyikin pari metallimiestä, jotka suit sait rakensivat pyytämäni vaunut. Parin viikon päästä tilauksesta vaunut jo seisoivatkin pihassa. Allekirjoittanut oli ja on yhä onnesta soikeana :D 

Vaunujen lisäksi tilasin Ruotsista ketjut millä paripuomi kiinnitetään ponien länkiin. Tilasin ne samasta liikkeestä, mistä ostin aiemmin Wallulle köysiaisat ja vetokartun ja tälläkin kertaa liikkeen asiakaspalvelu toi hymyn huulille:)

Käytännönhaasteita on edessä vielä paljon, esimerkiksi Edyn ihmiseen luottamisen kanssa sekä ponien suiden että askelten synkronoinnissa, mutta iloitsen tästä kohdasta ja kuljen pienin askelin eteenpäin kohti haavettani :)




Mehiläistarvikkeiden säilytys

Tuota lämmintä (&hiiretöntä) sisätilaa kun on  vähän, niin mehiläistarvikkeille ei ole järkevää säilytystilaa. Nyt niitä on saunalla, terassilla, eteisenkaapissa ja ties missä. Sain lahjaksi kuivauskaapin, jonne olisi tarkoitus tehdä kennoille säilytystelineet. Lingon oma pahvilaatikkokin kärsi kosteudesta ulkosäilytyksen vuoksi, joten päätin askarrella lingolle oman laatikon vanerista. Toivottavasti linko viihtyy laatikossaan hyvin, vaikka koristekuva vähän vinksahtikin sivuun :D



Yläkerran purku

Toinen tämän kesän projekteista on yläpohjan eristeiden vaihto sekä uusien portaiden rakentaminen talon päätyyn.
Ennen eristeiden vaihtoa, vintiltä pitää purkaa vanhan kesähuoneen sivuseinät, repiä irti vanha lattiamatto ja sen alla oleva laudat. Olen aloittanut projektia sen verran, että olen purkanut suuren osan sivuseinistä. Purkuoperaation lisäksi tilasin paikalle perinnerakentamisesta perillä olevat asiantuntijat, joiden kanssa kävin läpi mahdollisia muovittomia eristysratkaisuja vintille. Nyt näyttää siltä, että jossain vaiheessa vintistä tulee 3/4 lämmintä tilaa. Se auttaisi kivasti esimerkiksi juuri noiden mehiläisvarusteiden säilyttämisessä. Alla oleviin kuviin on piirrelty tuleva oven paikka sekä tuohon oikealla olevaa kuvaan rustasin kohdan missä tuo entinen kesähuoneen väliseinä oli.








Valmiina runsasta satoa varten ;)


Esikasvastus on alkanut ja allekirjoittanut on varautunut hillittömään satoon :D Tilasin nimittäin rapakon takaa kirsikankiven poistajan ja herneiden "kuorijan". Ihan sivuseikka on se, että kirsikkapuuni ovat vasta metrin korkuisia ja kaikki palkokasvit ovat ihan vain hyvien aikomusten tasolla :D

Tilaukseni tuli hienosti jenkeistä tulliin ja alv -maksun jälkeen tullista postiin, mutta kun avasin paketin niin ne ryökäleet olivat pakanneet siihen päällimmäiseksi ANSAN. Nimittäin täydellisen kuvaston, josta haluan kaikki tuotteet. Katala temppu! Täällä nyt kierin tuskissani. Kiitos vaan Lehman's.


Kirjasuositukset: Säilö & kokkaa


Sovimme yhteispostausbloggaajien kanssa, että tämän kuukauden päivityksessä esittelisimme jotain hyvää kirjaa. Multa kun lipsahti tuo omasta maasta -kirjan esittely viime kirjoitukseen niin mietin, että mitä ihmettä esittelen, kunnes Satu sopivasti kysyi, että millainen tuo Säilö & kokkaa kirja on :) 
         
Sepäs on niin uusi kirja, etten ole ehtinyt kokeillut reseptejä vaan pelkästään lukenut ja haaveillut, mutta erittäin mielenkiintoiselta kirjalta vaikuttaa.


























Onkos kukaan teistä lukijoista tehnyt esim. mustia valkosipuleita tai ilmakuivattanut lihaa tai pikkelöinyt chilillä maustettuja kanamunia tai tehnyt kallioimarteen juuria koskenkorvassa!

Lisää luettavaa:


  1. Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html
  2. Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.html
  3. Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-3/
  4. Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html
  5. Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918
  6. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html
  7. Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html
  8. Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/04/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
  9. Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html
  10. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html
  11. Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159
  12. Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus
  13. Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html
  14. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html
  15. Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html?
  16. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html
  17. Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html
  18. Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508
  19. Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1948
  20. Villa Koira
  21. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/pienin-askelin-with-small-steps.html
  22. Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/31/huhtikuu-kevatta-kohti
  23. Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/
  24. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/
  25. Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975
  26. Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/
  27. Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/04/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html
  28. Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1366

Mielummin ylimitoitetut kuin alimitoitetut haaveet eli esittelyssä työponihaave

$
0
0

Tuossa yhdessä postauksessa minulta kysyttiin, että mitä aion tehdä työponeilla, joten päätin kirjoittaa asiasta oman postauksen. 

Lähtökohta 

Lähtökohta haaveelle oli tällainen: yksin metsässä asuva hevosia pelkäävä naisihminen sekä 1,5ha tontti. Osaamista hevosista oli lapsuudesta kahden alkeisratsastuskurssin verran.


Nykytilanne:



Tarvikkeet:
  1. kahdet työvaljaat
  2. yksi työvaunu
  3. yksi etukärry
  4. yhdet köysiaisat ja vetokarttu
  5. yhdet juontoaisat (hitusen liian lyhkäset tosin)
  6. yksi parivetokarttu
  7. yhdet pariohjat ja paripuomiketjut
  8. yksi s-piikki äes


Resurssit:

  • kaksi ajolle opetettua ponia, jotka eivät kulje vielä synkronissa pariohjissa. Toinen näistä on allekirjoittaneen ja apujen aikaansaannos ja toinen on opetettu ajolle briteissä. Tuon jälkimmäisen opetusta täytyy osin uusia, sillä se on opetettu ehkä vähän liian nopeasti ja mahdollisesti ei ihan ponin ehdoilla.
  • emäntä, joka pelkää nyt vähän vähemmän hevosia ja on päässyt oppimaan jotain kursseilla.
  • ajottaisia apukäsiä <3

Täydellinen haavetilanne:



  • pelkäämätön emäntä
  • toimiva parivaljakko
  • mittaamaton apukäsivaranto :D
  • oma pelto, mitä lannoittaa, kyntää, äestää, kylvää ja niittää poniparilla
  • pieni pläntti metsää, josta hakea poneilla puut pihaan.
  • lunta, mitä aurata (talvisin :D )

Tarvikkeet:
  1. kippaava peräkärry kottikärryn korvikkeeksi etukärryn perään (fi)
  2. itsepurkava lantakärry (de)
  3. tukkisakset (sv)
  4. aura (fr)
  5. lautasmuokkain (es)
  6. etukärryyn paripuomi (fi)  
  7. kylvökone (Paul Schmit, luxemborgista on kehittänyt hevosvetoista kylvinkonetta, mutta ikävä kyllä sivut eivät yhäkään toimi http://www.schaffmatpaerd.org/)(lu)
  8. niittokone (harmi, ettei näitä näytä saavan Suomeen)(by)
  9. lumiaura
 





Onko kellään lukijoista samanlaisia ylimitoitettuja haaveita hevosten tai jonkun muun asian suhteen? :)


Hämälainen maatiaiskana

$
0
0

Omavaraisbloggaajamme pistivät pääsiäiseksi pystyyn kirjoitushaasteen ja aineena tällä kertaa on kanat :)
Lempi

Vuokrasin ensimmäiset kanani vuonna 2012 kesäkanoiksi, mutta kaipasin omia munia sekä kanojani talvella, joten eristin navettani sisällä olleen vanhan pukuhuoneen talvikanalaksi (samalla vanhasta saunasta tuli kuttula). Rotuvalinta oli helppo, sillä halusin paikallista maatiaisrotua ja hämeessä kun ollaan niin laji on hämeen maatiaiskana. Maatiaiskanarotuja on Suomessa useampi ja entinen MTT, nykyinen Luonnonvarakeskus (LUKE) koordinoi maatiaiskanojen säilytysohjelmaa. Säilytysohjelmassa on tällä hetkellä noin 12 eri kantaa.

Kana on mielestäni helppohoitoinen eläin. Kanalan lisäksi kanat tarvitsevat kattoverkollisen ulkoilutarhan. Tarhassa kanat voivat ulkoilla Eviran määräämän ulkonapitokiellon aikana (1.3-31.5)ja lisäksi tarha antaa tarpeen mukaan suojaa haukoilta ja muilta petoeläimiltä. Maatiaiskanalassa neliölle suositellaan 4-5 kanaa/kukkoa ja tuotantokanaloissa jopa 9kpl/neliö (lähde). Itselläni on tällä hetkellä kuusi kanaa ja kukko ja kanalassa tilaa on vajaa viisi neliötä. Kesäisin kanani vaeltavat pihallani. Ainoastaan kasvimaalle niillä on porttikielto liiallisen kitkemisvimman vuoksi. Näiden kahdeksan vuoden aikana olen menettänyt jollekin saalistajalle ainoastaan yhden kanani.

Maatiaiskanalle kanalan lämpötilaksi riittää +5c-10c. Tärkeintä on, että juomavesi ei jäädy ja ettei kanalassa käy viima. Kanalan varusteisiin kuuluuvat juoma-automaatti (vesikuppikin käy, mutta katosta roikkuva automaatin vesi ei sotkeennu eikä kaadu niin helposti kuin lattialla oleva kuppi). Kauralla ja muulle ruualle, kalkille sekä hiekalle tulee olla oma kuppi sekä mahdollisesti erillinen tuhka/hiekkakylpypaikka. Kanalan lattialle olen levittänyt eri vuosina erilaisia kuivikkeita (purua/hamppurouhetta/turvetta) Pehkua en ole kerran kokeilun jälkeen saanut palamaan, mutta tämä ei ole ollut ongelma, sillä vuohien pehku lämmittää näemmä kanalaa tarpeeksi verkkoikkunan läpi. Kanalani katossa on eläintentiloihin suunnitelu lämpöelementti, mutta käytän sitä vain oikein kovilla pakkasilla. Lisäksi kanat tarvitsevat orret ja orsien alle kannattaa asentaa kakkalauta, sillä kanat kakkaavat eniten yöllä orsilta. Kanalassa tulee olla myös munintakopit. Ulkotarhassa kannattaa rakentaa katos/tuulensuoja pohjois-itä suuntaan.  

Kanat aloittavat munimisen noin vuoden ikäisinä ja elävät n. 3-6 vuotta. Maatiaisrodut elävät yleensä pitempään, jopa yli 8 vuotiaiksi. Maatiaisen sivuilta luin, että ennätys olisi 21 vuotta! Eveliina (ainoa maatiaisristeystyskanani) on ollut minulla alusta lähtien eli hän on ehkä sen kahdeksan vuotta. Varmaksi en osaa sanoa, sillä en tiedä minkä ikäisenä sen ostin. 

Omavaraisuuden näkökulmasta kanat ovat loistava eläinlaji. Ne tuottavat pienellä vaivalla munia, lannoitetta ja mahdollisesti myös lihaa ja sen lisäksi (ainakin omat kanani) pitävät lehtokotilot aisoissa. Kanat ovat sekasyöjiä, joten selviävät hyvin kauralla, kalkilla ja monipuolisella kotiruualla. Halutessaan kotiruuan voi toki korvata esim. Luonnon punaheltta-munitusrehulla. Virvontaoksiinkaan ei tarvitse ostaa höyheniä kaupasta kun omistaa pari kotitarvekanaa ;)




Muut kanakirjoitukset:


  1. Caramellia (hämeenkannan maatiaiskanat)
  2. Maalaiskaupungin piha
  3. Ku ite tekee
  4. Riippumattomammaksi (tyrnävänkannan maatiaiset)
  5. Sorakukka
  6. Palokankaan pientila
  7. Rakkautta ja maan antimia
Jos käy niin, että luettuasi kanakirjoituksia alat miettiä kesäkanoja, niin Ruokaviraston sivuilta löydät muistilistan kesäkanojen pitäjille;)

Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 4

$
0
0


Kevät etenee ja maan sulamisen myötä eteen tulee (aina jollain tavalla) jokavuotinen aitaus-jumppa. Tänä vuonna vähän suuremmassa mittakaavassa, sillä niittylaitumen vanhat heinäseipäät ovat tulleet tiensä päähän. Ostin rakennustarvikkeelta 140kpl 1800*75 puuvalmiita aitatolppia ja keräsin katkenneita tolppia ja risuja biohiiletintä varten ja aloin hiilettämään tolppien kärkiä. Moni on ihmetellyt, miksi en ostanut painekyllästettyjä tolppia? Suurin syy on hinta. Esimerkiksi hankkijalta 70x1800 painekyllästetyt tolpat olisivat maksaneet 5,34€ /kpl eli 140 tolppaa olisi maksanut 747e kun taas kyllästämättömät tolpat maksoivat yhteensä 308e (+50e rahti). Toki ohkasempia tolppia saa painekyllästettyinä halvemmallakin ja Virosta erityisen halvalla, mutta rahdit tekivät kuormasta kalliin. Ihana asia tolppien kärkien hiilettämisessä biohiilettimellä on se, että samalla saa tehtyä pihapuun risuista biohiiltä, eli arvokasta lannoitusta kasvimaalle :)

Toinen kevään merkki on niittylaitumen kakkakasojen keräily. En ole vieläkään löytänyt edullisia mönkijän kippikärryjä, Wallun sijaan vetohommat hoitaa auto. Kakkakasoja on vielä paljon, mutta projekti on sentään aloitettu.


Muita kuulumisia

Polttopuut ovat nyt pätkitty ja ne ovat kuivumassa kuormalavojen päällä. Tarhan lisähaketukseenkin on nyt jonkin verran rankoja. Yläkerrasta on viety kaatopaikalla vanha muovimatto eli seuraavaksi pääsen purkamaan vanhan kesähuoneen lattiaa.

Esikasvatus etenee välillä riemukkaasti välillä vähemmän riemukkaasti. Tomaatin taimet ovat yhä ihan reppanoita, saa nähdä pitääkö ostaa valmiit taimet kasvihuoneeseen, mutta kaalintaimista olen innoissani. Normaalisti ne ovat olleet tähän aikaan sellaisia ohuita naruja, joiden päässä on kaksi pientä lehden alkua, mutta nyt kasvivalon ansiosta niissä on NELJÄ lehteä :D Ensi kevääksi tarvitsen lisää valoja ja pöytiä. Kasvihuoneeseen olen suunnitellut ämpäreiden sijaan kasvatusaltaita, mutta ehkäpä tänä vuonna vasta kahdelle seinustalle.

Pääsiäiskokonkin ehdin polttaa juuri ennen lumien sulamista.

Työponien koulutus on edennyt sen verran, että Wallu on juontanut elmänsä ensimmäisen kerran "tukkia" eli pientä puun runkoa :)Lisäksi pariohjasajossa on tullut edistymistä. Olen onnistunut jopa hengittämään välillä ;)





Luehan muiden omavaraisblogistien kuulumisia:








Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 5

$
0
0
Tänä vuonna pidin perinteisen lantalomani poikkeuksellisesti toukokuun lopussa enkä alussa kuten yleensä. Lannanajo ei kuitenkaan odottanut lomaani, vaan pelto johon lantani ajetaan oli valmis kyntöön normaalissa aikataulussa, joten traktorinvuokraus tapahtui äitienpäivän iltana ja samalla tyhjeni lantala ja kuttulan pehku. Hevosten pehkut, kanala ja kanila jäivät odottaamaan vielä tyhjennystä.

Lantalomani täyttyi siis kasvimaanlaitolla ja aitausjumpalla. Marjapensaiden siirto oli myöskin suunnitelmissa, mutta en saanutkaan kaivinkonetta vuokralle.


Edistymiset

Vuohet saivat uudet tolpat ja verkot pikkuaitaukseensa.

Pihattotarha edistyi yhden lautakierroksen verran.




Kuvittele tähän toinen lautakierros ja sähkölangat ja jos mielikuvitusta riittää niin kiviaitaakin aidan juureen ;)

Kasvimaa sai suurimman osan siemenistä ja pienet tomaatin taimeneni pääsivät kasvihuoneeseen.


Vihreiden pallojen tilalle voit kuvitella siirretyt marjapensaat.

 

Tämän hetken suosikkijuomani on raparperimehu.. ah niin helppoa ja herrrkullista :)Pensasmustikat näyttävät kukkivan hyvin..jospa niistä tulisi syksyllä satoa :)

Kurkkaapa muiden omavaraisbloggaajien kevään kuulumiset :)

Wanna bee farmer

Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 6

$
0
0
Edistymisen sijaan meinasin tällä kertaa esitellä edistymättömyyttä, sillä kolme viidestä tämän vuoden projektistani vaativat kaivinkonetta, enkä millään meinannut saada sopivaa sellaista vuokralle, vaikka toukokuusta asti olen sitä yrittänyt järjestää. Mutta lopulta sain paikalle Penan <3 


Kaivinkonetyöt

Yhtenä tämän vuoden projektina olisi tehdä portaat vintille ulkokautta ja tämän vuoksi talon päädystä piti kaivaa pintamaat pois. Maakerros ja yksi tiellä ollut kanto ovat nyt poissa ja seuraavaksi siihen tulee hiekkakuorma.

Toinen tämän vuoden projekteista oli kasvimaan laajennus ja siihen kuului marjapensaiden siirto kanoilta turvaan kasvimaan puolelle. Hieman on jännittänyt miten pensaat reagoivat näin myöhäisestä siirtoaikataulusta, mutta katsotaan miten käy. Suunnittelin aiemmin vuokraavani pienemmän kaivinkoneen, joten kasvimaalle ei ollut enää väylää Penan kaivinkoneelle. Ilmoitin että siitä sitten vaan perunamaan poikki, ei sillä niin väliä. No Pena laskin kauhan kasvimaalle, nosti kaivurin telojen etuosan ilmaan ja hiippaili mahdollisimman vähän perunoita kiusaten keskelle kasvimaata.. menetin varmaan maksimissan kolme perunan taimea <3




Pihattotarha ei ole edennyt siitä syystä, että siitä puuttui yksi tolppa ja jos tolpan olisi laittanut siihen kohtaan mihin sen olisi saanut, niin se olisi ollut niin paljon linjan ulkopuolella, että lautojen kiinnittäminen olisi ollut melko mahdotonta. Näin ollen Pena kaivoi yhden kannon ja läjän kiviä linjalta pois ja painoi tolpan paikoilleen.

Pyysin vielä Penaa poistamaan muutaman ison kiven kellarin takaa, jotta saisin poneille esteettömän kulkuväylän tulevalta pihattotarhalta nykyiselle tarhalle/niittylaitumelle. Noin puolituntia myöhemmin mulla oli kellarin takana TIE ja muutama kymmenen metriä hienoa kiviaitaa :D 




Aidat

Niittylaitumen tolppienvaihto on tehty!!! vaan ei omasta ansiostani vaan upeiden talkoolaisten ansioista. Suurkiitos kaikille talkoisiin osallistujille <3





pihattolaitumen laudat eli 20 kuormalavaa saapuivat myös pihaan ja niistä on nyt puolet purettu laudoiksi. Loput on kastattu joillain ihmeen kilometrinauloilla, joten ne odottavat voimien kertymistä:D

Kasvimaa

Kasvimaa voi kohtuullisesti, mitä nyt ötökät ovat iskeneet hampaansa kaikkien lanttujen ja nauriiden taimiin eikä porkkanat ole itäneet lainkaan. Sipulit näyttävät voivan hyvin ja tomaatitkin näyttävät ihan eläviltä, vaikka ovatkin vasta kukkimisvaiheessa. Keräkaalit ovat isompia kuin koskaan ennen, mutta eivät vieläkään halua "kerääntyä".


Kasvihuone

Kasvihuone sai oven, jee! 



Kaura kasvaa

Olen saanut käyttää muutaman kyläläisen ja naapurin peltoplänttejä ja koska yksi pelto alkoi kasvaa enemmän rikkaruohoa kuin heinää, päätin, että on aika kääntää se ja kylvää heinän siemenet. Heinähän itää ensimmäisenä vuonna, mutta tulee vasta korjattavaksi toisena vuonna, joten sen yhteyteen laitetaan kylvetään yleensä esimerkiksi kauraa tai laidunseosta. Minua on aina kiehtonut kuoreton kaura ja siksipä sitten halusin kylvää tuohon puolen hehtaarin alaan heinän lisäksi kuoretonta kauraa (Rhinoa). Tai en minä kylvänyt mitään, vaan avuliaat kyläläiset. Istuin toki traktorin kyydissä ja nautiskelin pellon käätämämisestä ja kylvön jälkeen olen ahkeraan käynyt pellonlaidalla katselemassa ja ihastelemassa sen kasvua :)



Kanit

Kani yritti pakoon, ei päässyt. Kanikopissa on nyt hitsattu verkkopohja.

Peura

Peura yritti 100sen vauhdista kyytiin, ei päässyt. Auto sen sijaan "pääsi" lunastukseen.


Riesaötökät 


Ötökät ovat kiusanneet poneja, erityisesti Edyä. Karkoitteeta eikä loimet ole auttaneet. Mutta niittylaitumen katos sai räsymatoista oviverhot ja sen jälkeen ponit ovat viihtyneet siellä, niin että Edy pakenee sinne jos yritän hakea niitä naapurin laitumelle, missä ötökät vaanivat :/


Loma

loma alkoi pari päivää sitten ja nyt sitten seuraavaksi käyn kuormalavojen ja pihattotarhan kimppuun. Väylään pitää lisätä pikatikut ja langat ja itse tarhalle täytyy rakentaa pari porttia ja lisätä lautaa sekä sähkölankaa. Sen jälkeen ponit voivat vaihtaa halutessaan pihattotarhan ja niittylaitumen välillä.


Kurkkaapa muiden omavaraisblogistien edistymiskuulumiset:

Puutarhaunelmia

$
0
0
Minullahan ei ole varsinaisesti kukkamaata.. enää. Ainoa kukkapenkkini on täysin rikkaruohojen valtaama enkä ole muutamaan kesään enää jaksanut edes yrittää taistella sen kanssa. kasvimaalla tosin kukkii sametti- ja kehäkukat sekä ruiskaunokit. Unelmoinkin täydellisen kukkamaan sijaan ranskaisesta keittiöpuutarhasta, potagerista, jossa hyötykasvit ja koristekukat kasvat sulassa sovussa mutta hienoissa muodoissa keskenään. Tämän vuoksi päätin tänä vuonna vierailla Suomen tunnetuimmassa Potagerissa Westerssissä. Olin yhtä aikaa täysin haltioissani sekä pienoisessa ahdistuksessa: tahdon tällaisen! Miten ihmeessä voisin saada pihaani tällaisen!?

 Kyseisestä puutarhasta löytyy lisää kuvia Kukkiva kasvimaa -kirjasta.

Westersin lisäksi kävin avoimien puutarhojen päivänä vierailulla ihanalla rantapihalla.


Tässä pihassa oli kekseliäästi käytetty kaikenlaista rauta"romua". Patjan ja auton jousia, raudoitusverkkoa ja äkeen osia löytyi reunustamasta polkuja ja tukemasta kasveja. Niin westersissä kuin tässäkin puutarhassa kasvihuoneen katto notkui viinirypäleistä. Viiniköynös ei taida mahtua kasvihuoneeseeni, mutta aina voi rakentaa lisää portteja ja kaaria porttien yläpuolelle.. vaikkei portteja sattuisi noin muuten tarvitsemaankaan.

Mehupullojen pesu

$
0
0
Hei lukijat,

haluaisin tietää miten te pesette mehupullonne? Pesetkö mehupullot heti käytön jälkeen ja syksyllä lisäät mehut pestyihin pulloihin? Vai liotatko ja kuummennatko pullot uusiksi ennen pullotusta?

Martathan ohjeistavat pullojen pesun jälkeen yön yli liotuksen kylmässä vedessä ja sen jälkeen pullojen kuumennuksen uunissa.

Itselläni on tapana huuhdella käytetty pullo ja jättää se laatikkoon odottamaan pesua. Laatikon täytyttyä kutsun itseni kaverilleni kylään ja käytän hänen tarpeeksi isoa lavuaaria pestäkseni pullot. Tänä vuonna ostin pulloilleni kuivatustelineen jotta sisälle ei jää yhtään tippaa huuhteluvettä. Kuivatuksen jälkeen pakkaan pullot takaisin laatikkoon ja ennen mehustusta täytän saunalla ison vadin kylmällä vedellä ja liotan pulloja siellä ja sitten kuumennan pullot vielä uunissa. Tästäkin huolimatta noin 10% mehuista (joskus enemmänkin) homehtuu pinnasta. Syyllisenä olen pitänyt huonoja muovikorkkeja ja siitä syystä olen siirtynytkin kumikorkkeihin, mutta välillä nekin ovat saaneet homeen pintaan joten kysynkin teiltä, että miten te teette pullojen pesun ja mehujen pullotuksen?

Yt. Harmaan torpan emäntä



Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 7

$
0
0
Loma loppui ja edistymiseni projektien suhteen ovat olleet pienet, mutta jotain edistymistä on silti havaittavissa:)


Projektina portaat talon päätyyn

Ensinnä Pena tuli ja kuopasi kaivurilla kuopan talon päätyyn. Sitten tuli naapuri ja toi traktorilla sorakuorman kuoppaan. Eli porrasprojekti edistyy hitaasti, mutta varmasti.



Projektina pihattoaitaus


Pihattotarha sai toisen lautakierroksen ja portin. Ponit pääsevät nyt kulkemaan kellarin takaa pihattotarhan ja haketarhan sekä niittylaitumen väliä. Nimi pihattotarha on hieman harhaanjohtava, sillä siellä ei ole vielä pihattokatosta vaan pihattokatos (jota kutsun laidunkatokseksi) sijaitsee niittylaitumella.. Eli onnea vaan sille joka yrittää pysyä perässä näissä tarhojeni nimityksissä :D Mutta yhtä kaikki poneilla on mahdollisuus vetää pierupukkilaukkakisojaan hehtaarin alueella tässä pihassani. Tosin uudella puolella kasvaa lähinnä leppää ja vatukkoa ja nehän eivät poneja pahemmin kiinnosta. Kiinnostavampaa on karata talliin ja kaivella hyllyiltä leipäämpärit esiin :/


Eläinkuulumisia


Eläinrintamalla on ollut niin menetyksiä kuin menestymisiäkin. Herra kaniini on nyt poissa. Se sai jonkun hengitystieinfektion, mihin eivät antibiootitkaan purreet. Kanin lähtö teki mielen apeaksi, mutta yksi kana hautoi piristykseni seuraavaksi päiväksi muutaman tipun :) Kanaemo ja teletapit on nyt siirretty (hienoisella väkipakolla) sisäkanalaan, jossa tiput saavat kasvaa turvallisessa ympäristössä vähän isommiksi ennen kuin pääsevät ulkolemaan.


 


Jotain talven varalle


Kylätanssit ovat suuri ilo tällaiselle pienelle torppalaiselle. Tanssien parkkipaikan heinä palataan ja minä sain siitä yhden paalin. Lisäksi tanssilava koristellaan koivuilla, jotka minä kuivatan tallin ylisillä vuohille kerpuiksi talvea varten.

Lainapellostani sain tänä vuonna 161 pikkupaalia talteen. Pelto oli täynnä hiirenvirnaa ja siitäkös vuohet ovat riemuissaan :)

Sään vaikutus omavaraisuuteen



Sovimme muiden omavaraisbloggaajien kanssa, että kirjoittaisimme tällä kertaa myös sään vaikutuksesta omavaraisuuteen. Ja säähän voi vaikuttaa omavaraishaaveisiin varsinkin viljelyyn monella tapaan. Esimerkkeinä sääilmiöistä jolla voi olla nyt sekä tulevaisuudesssa vielä enemmän vaikutusta: 


  • rankkasateet sekä raekuurot
  • tulvat
  • kuivuus
  • tuulet
  • kylmät kesät
  • liian kuumat kesät

Lisäksi sääilmiöt voivat auttaa tuholaishyönteisten lisääntymisessä, jotka puolestaan voivat viedä sadon.



Itse olen etuoikeutetussa asemassa sen suhteen, että kaivoni on vesirikas ja olen saanut kuivinakin kesinä surutta kastella sen vedellä kasvimaata. Mutta tänä kesänä kävi niin, että minäkin sain kokea miltä vedettömyys tuntuu. Nimittäin olin yhtenä iltana saunassa ja hiuksia pestessäni tajusin, että tämä outo haju ei tulekaan viemäristä vaan vedestä. Siinä sitten hiuksia loppuun pestessäni arvuuttelin, että pesenkö päätäni hiiren-,rotan- vain sammakonraatovedellä. Oikea vastaus oli kolmen hiiren tai paremminkin ehkä myyrän raatovedellä. Tämä yökötystä aiheuttanut episodi aiheutti ajanjakson, jolloin minun piti hakea esim. eläimille vettä muualta. Vedenhaku ei aiheuttanut muuta kuin ylimääräistä ohjelmanumeroa, mutta sen verta, että kiitollisuus puhdasta vettä kohtaan kasvoi entisestään.



Kaivon vuoksi kuivat kesät eivät pahemmin vaikuta viljelyksiini. Lisäksi viereinen metsä suojelee viljelyksiäni kovilta tuulilta, mutta kylmyyttä ja rankkasateita vastaan on vaikea taistella. Toki kasvulaatikot ja harsot sekä kasvihuone auttavat jonkin verran kylmänä kesänä, mutta eivät ne korvaa auringon lämpöä. Yksi raekuurokin kävi tänä kesänä ravistelemassa pientä satoani. Sillekään ei voinut muuta kuin päivitellä. Pienessä rinteessä oleva kasvimaani ehkä ei jäisi uimaan rankkasateiden aiheuttaessa tulvia, mutta tuskin antaisi satoakaan.


Varautumisen ydin on mielestäni siinä, ettei kaikki munat ole samassa korissa. Uusien elämää helpottavien (usein sähköisten)tarvikkeiden rinnalla on hyvä pitää jonkin verran mekaanisia tarvikkeita ja samoin kasvien suhteen kannattaa kasvattaa eri lajikkeita, sillä joku niistä voi kestää paremmin kuin toinen kyseisen kasvukauden "vitsausta". 

Tämän hetkisellä kasvatuskokemuksella olen kyllä sangen tyytyväinen etten joudu kasvattamaan kaikkea ruokaani itse. Nälkä tulisi aika pian. Mutta en lannistu tästä, vaan iloitsen siitä että joka vuosi opin jotain ja ainakin olen hitusen taitavampi kuin aiemmin :)


Loppuun vielä pari kuulumista kasvimaalta





Pensasmustikat ovat tuottaneet iloa aamujogurtin päällä ja pari kaaliakin ovat riemastuttaneet jollain käpertymistä muistuttavalla tavalla :D harmi vain, että kaalikoit ovat syöneet niitä. Ensi vuonna piilotan kaaliverkon liepeet maan alle.. ryömikööt maan alta jos mielivät mun kaaleja.





Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 8

$
0
0

Sovimme muiden omavaraisblogistien kanssa, että tämän kuun kirjoituksessa kerromme edistymisien lisäksi eri materiaalien kierrätyksestä puutarhassa. Oma kierrättäminen puutarhassani on ollut hyvin perinteistä eli kasvihuoneen ikkunat olen ostanut huutokaupasta, sokkelin tiilet yhden kyläläisen navetan puretusta väliseinistä ja lattiatiilet olen löytänyt ilmaisina tori.fi:stä. Tomaattilaatikot ovat metsäkoneen ketjujen kuljetuslaatikot ja lautatavara on purettu vanhasta serkkupoikien majasta sekä kuormalavoista. Ovi on ystäväni äidin vanha saunan ovi ja kasvimaan käytävät laatat vanhat kaupan lattialaatat. Mutta mielikuvituksellisempaa kierrätystä puutarhassa näin vierailullani Avoimien puutarhojen päivänä rantapuutarhassa. Voit kurkata  rantapuutarhan kuvia täältä

Edistyminen on tässä kuussa keskittynyt yläkerran uudelleeneristämisprojektiin eli nyt torpassa on uudet (ulko)portaat yläkertaan, välipohja on uudelleeneristetty, rakenne on vahvistettu, uusi lattia lähes kokonaan asennettu ja maalattukin yhden kerran. Päätyikkunan tilalle tulee ikkunalliset pariovet. Puuseppä on luvannut valmistaa ovet syyskuun aikana.
vintin eristeiden purku, hamppueristeen lisäys ja lattialautojen kiinnitys

Kurkkaapa muiden blogistien puutarhakierrätysideoista ja edistymisaskeleista:

Kohti laadukkaampaa elämääTsajutPuutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogiOmavarainen/JovelassaSarin puutarhatElämää korvessaMetsäläisten elämääSorakukkaCaramellia
Laura eli JavisKah-VillakoiraRakkautta ja maan antimiaLuomulaaksoVehkosuoRiippumattomaksiPienenpieni farmiKorkeala


Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 9

$
0
0
 
Sairastamisen vuoksi projektit eivät ole edistyneet, mutta satoa on tullut jonkin verran (vähäisestä hoidosta huolimatta)  <3



Ei se määrä vaan se valikoima ;)


Onnistuneet

  1. Keräkaali!! Tadaa! Vuosisen yritykset eivät päättyneet luovuttamiseen vaan onnistumiseen. Kaksi ensiarvoista asiaa onnistumisen kannalta olivat kasvivalo ja kaaliverkko. Toki hyvä lannoitus vaikutti myös asiaan. Ensi kerralla kaivan verkon reunat maahan, jottei yksikään kaalikoi ei pääse herkuttelemaan ja fiksua olisi myös istuttaa kaalit hiukan etäämmälle toisistaan, mutta kun en raaskinut heittää turhia esikasvatettuja pienokaisia menemään, niin ahdastahan niille lopulta tuli.
  2. En tiedä voiko purjon kohdalla puhua onnistumisesta,sanan perinteisessä merkityksessä, mutta itselleni peukaloni vahvuiset purjot ovat onnistumisen merkki :) Purjot nauttivat myös esikasvatusvaiheessa kasvivalosta ja kunnolla lannoitetusta kasvilavasta
  3. Perunamaa oli tänä vuonna uudessa paikassa ja perunoista tuli ihania ruvettomia puikuloita, vaikkakaan määrällä ne eivät loistaneet.
  4. Kasvimaan kukatauringonkukka, pieni samenttikukka, kehäkukka ja ruiskaunokki kukkivat hyvin. Auringonkukista sain jopa siemieniä. Ensi vuonna pitää istuttaa enemmän.
  5. Tomaatit kypsyivät kovin myöhään, mutta kyllä lasken tomaatit silti onnistuneisiin sillä vihreätkin ovat punastuneet hyvin keittiön pöydällä (kuva alempana)
  6. Mangoldi ja pinaatti kasvoivat hyvin ja molemmat pääsevät jatkoon ensikin vuonna. Jospa silloin saisin hyödynnettyä satoa enemmän :)
  7. Yrtit kasvoivat kasvihuoneen takaseinän hyllyillä hyvin. Iisoppiin olin erittäin tyytyväinen, sillä istutin siitä reunuksen kasvimaalleni siemenistä ja kitkin sitä aika huonosti, mutta siitäkin huolimatta siitä tuli kaunis reunus ja pölyttäjätkin pitivät siitä kovasti:)
  8. Raparperi tuotti ihanaa mehua tuttuun tapaansa hyvin
  9. Kasvatin ensi kertaa papuja..ja hieman rikkaruohot lannistivat niitä, mutta siitä huolimatta sain pakkaseen papupusseja, joten ensi vuonna lisää.
  10. Avomaan kurkkujen suhteen olin ajoissa, joten muutama suolakurkku odottaa jääkaapissa :) En ole koskaan kummemmin innostunut kasvihuonekurkuista, ennen kuin nyt kun sain kaveriltani tuliaiskurkun ja vitsit kuinka hyvä se oli! Leikkelin sitä aamuisin leivän päällä ja kurkun loputtua riensin (heinäkuussa) ostamaan itsellenikin kurkun taimen ja sain YHDEN kokonaisen ihanan kurkun :D
  11. Lehtikaaleja kasvimaallani oli lopulta viittä eri sorttia, kaksi lajiketta kesti hyvin ötököitä, kolme lajiketta ei niin hyvin.
  12. Kaura onnistui myös hyvin. Toki seassa oli tavallista kauraa, mutta silti sain monta säkkiä kauraa :) kuivuriin en niitä ikävä kyllä saanut, mutta käytän sen nyt mitä ehdin ja osan kanssa olen saunonut ;)
  13. Hunajasadon määrästä ei ole vielä tietoa kun linkous on kesken saunan lattialla, mutta kaksi laatikollista hunajaisia kehiä tuli :)


Epäonnistuneet

  1.  Kylvin porkkanasiemennauhoja neljä riviä ja varmaan kuusi porkkanaa suostui itämään.
  2.  Palsternakan kanssa kävi samoin. Se ei vaan halunnut itää. Seuraavaksi kokeilen syyskylvöä.
  3.  Ryvässipulini jakaantuivat hyvin, mutta eivät kasvaneet kokoa eli maassa taisi olla jotain vikaa tai sitten kuivuus ja kylmät jaksot eivät olleet sen mieleen.
  4.  Valkosipuli hävisi kasvimaalta.. istutin syksyllä varmasti edellisvuoden itusilmuista kasvattamiani yksi kyntisiä valkosipuleita lavakauluslaatikkoon, mutta niitä ei ole enää.
  5. Punaiset viinimarjat eivät pitäneet siirrosta, joten marjoja tänä vuonna ei tullut lähes yhtään.
  6. Luumuja tuli ensi kertaa..ainakin 20 :D Omenoita ei vieläkään








Syyslomalla kävin parin hevosenkin selässä



Kurkkaapa muiden omavaraisblogistien satokuulumisia>


Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-9/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/…/suuntana-omavaraisuus-9…

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/…/syksyn-kuulumisia…
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=804
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/…/suuntana-omavaraisuus…
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/…/omavaraistele…
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/…/projekti…
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/…/askeleitani-kohti…
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=2992
Caramellia https://caramellia.fi/lokakuun-kuulumiset/





Omavaraisuutta vuonna 2019 osa 10

$
0
0

Kausi alkaa olla lopuillaan. Ensimämiset pakkaset ovat tulleet ja menneet ja vielä olisi pihan siivousta jäljellä, mutta palataanpa hetkeksi vuoden alkuun ja katsotaan mitkä olivat tämän vuoden tavoiteet?

Tavoitteet vuodelle 2019
1. pihattotarha
2. yläkerran uudet portaat ja oviaukko sekä jatkosuunnitelma
3. kasvimaan laajennus
4. niittylaitumen tolppien vaihto
5. kellarin ulkoverhoilu ja kasvihuoneen viimeistely


Pihattotarha

Pihattotarha on nyt valmis ja poneilla on vapaa pääsy sinne. Sähköt ajattelin sinne vielä virittää ja toki haaveilen yhä kiviaidasta ja muista pienistä muokkauksista, mutta itse aitaus on valmis ja käytössä.

Yläkerran uudet portaat ja oviaukko

Portaat eivät ole täysin valmiit, mutta käyttökunnossa. Oviaukko on, mutta ovi on vielä asentamatta. Mutta tärkeintä on että välipohja on nyt eristetty uusiksi ja yläkerrassa on lattia :) Siitä on hyvä ensi keväänä jatkaa remonttia <3

Kasvimaan laajennus

Kasvimaan laajennuksen sain valmiiksi. Perunamaa oli tänä vuonna laajennusosassa ja marjapensaatkin muuttivat kasvimaan puolelle. Lisäksi ostin uuden kirsikkapuun ja luumupuun ja sain lahjaksi vielä yhdeän luumupuun ja omenapuun <3

Niitylaitumen tolpat


Tolpat vaihdettiin talkoissa ja niitä jäi vähän ylikin joten päätin aidata loput 50m, jolloin koko tonttini on jollain tavalla aidattu.

Keskeneräiset viimeistelytyöt

Yllätys yllätys :D kasvihuone on vieläkin kesken ja samoin kellari, mutta on tuo kasvihuoneen viimeistely sentää edennyt ja ponien laidunkatos on nyt levytetty kokonaan :)

Millainen tämä kausi sitten oli?

Kauteen vaikutti sairastelut, ja siksi olenkin kauden edistymisiin hyvin tyytyväinen. Suurin konkreettinen oppimani asia oli varmaankin kasvivalon ja kaaliverkonkon käyttö ja sitä myöten keräkaalitaiston voitto (lopultakin!) 


Kauteen mahtui myös tarhan lisähaketusta ja parin lainapellon hoitamista (apuvoimin tosin)

Mutta mieli tietysti karkaa jo seuraavaan kauteen. Mitkä voisivat olla ensi kesän projektit? 
  • vaunukatos
  • pölyttäjille kukkamaa sekä pieni vadelmatarha
  • marjapensaiden tuet ja lehtikompostori
  • possuaitauksen uudistus
  • yläkerran remontti loppuun
Täältä voit lukea miten muiden omavaraisblogistien kausi 2019 meni:

Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-10/
Jovelan talopäiväkirja omavarainen.fi/l/talvisaapuu
Puutarha hetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/11/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/11/mita-opimme-tasta-vuodesta-omavaraisuus.html
Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/11/satokausi-purkkiin.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/11/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-8.html
Torpan tyttö http://torpantytto.com/2019/11/04/miten-onnistui-omavaraisuus-2019/
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=880
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/11/omavaraistelevaa-elamaa-osa-10.html
Caramellia https://caramellia.fi/marraskuun-kuulumiset/
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/suuntana-omavaraisuus-10.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2927
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/11/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/11/tyo-tekijaansa-kiittaa.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=901
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/11/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-10-loppu-slut

Elämäni ensimmäinen pärekori

$
0
0
Huomasin iloiseksi yllätyksekseni 4H-kerhon järjestävän pärekorikurssin ja vieläpä ilmaiseksi, joten puukko, viiltosuojahanskat ja eväät matkaan ja kurssille!

Normaalisti kurssi on kahden päivän mittainen, joten päreiden vetelyn ja korin punomisen opettelu yhdessä päivässä oli niin henkinen kuin fyysinenkin urakka. Varsinkin oikea käsi särki seuraavana yönä ihan kiitettävästi.





Pärekorien päreet tehdään männystä ja mänty tulee kaataa marraskuun ja maaliskuun välissä kun puu "nukkuu". Mänty tulee säilyttää kosteassa ja puun halkaisijan tulisi olla noin 25cm. Männyn pitäisi olla suora ja mielellään myös oksaton. Mänty pilkotaan esim 80cm tai 110cm pituisiksi pölleiksi (riippuen siitä, minkäpituisia päreitä tarvitaan). Pöllit halkaistaan kirveellä kahtia ja sitten neljään osaan ja puun sydänosa poistetaan kirveellä puusta. Näin saadaan suurinpiirtein nelikulmaisia halkoja, joista puukon ja kalikan avulla irrotetaan säleitä ja säleistä puukon avulla vedetään päreitä, jotka ovat noin 1,5mm paksuisia. Kun mäntyä aletaan työstää siirrytään lämpöiseen tilaan, mutta puut pidetään yhä kosteina esimerkiksi sumutinpullon avulla. Kahvitauon ajaksi kostutetut päreet kannattaa sulkea muovipussiin, jotta kosteus ei haihdu.

Itse pärekori tehdään niin, että ensin suunnitellaan pohjan koko. Päreet ladotaan ristikkäin esimerkiksi penkin päälle niin että polvella ja laudalla pidetään reunat paikoillaan. Tämän jälkeen lauta laitetaan pohjan reunalle ja ylimenevät päreen päät taitetaan lautaa vasten ylös. Taittamisen riksahdusääni tuntuu pahalta, mutta se kuuluu asiaan. Tämän jälkeen tehdään alareunan ensimmäinen päre. Tämä olisi hyvä olla niin pitkä päre, että se ylttää koko pohjan ympäri, mutta jos sellaista ei saatavilla niin kaksi pärettä voi ydistää pitkäksi laittamalla kaksi pärettä noin 10cm pituudelta päällekäin ja tehden reunoihin pienet lovet ja loven kohdalle pari kierrosta lankaa kahteen kohtaan niin liitos varmasti pitää. Aseta päreen pää puoleen väliin jotain reunaa ja siirrä lauta siihen kohtaan mihin tulisi kulma ja taita laudan avulla kulma taitos. Sen jälkeen tee taitos jokaisen kulman kohdalle ja lopulta sidon narulla päre pohjan malliseksi kehäksi. (Narut leikataan irti kun kori on valmis.) Nosta kaikki alimmaiset päreiden päät pystyyn ja pujota alareunan ensimmäinen päre näiden ympärille ja päästä päreistä irti. Siitä seuraavat kehät pujotellaankin niin ettei niitä tarvitse jatkaa narulla eikä päätellä narulla kehäksi vaan päät pistetään vain toistensa kanssa vähän matkaa päällekäin. Suositus on etteivät jatkoskohdat ole joka kierroksella samassa kohtaan. Tokan kierroksen jälkeen korin pohjaa nakutellaan samalla työntämällä toista reuna pärettä pohjaan päin. Sen jälkeen pärekierroksia jatketaan siihen asti kun haluttu korkeus saavutetaan. 

Reuna päätellään siten, että ylimmäisen kieroksen sisäpuolelle tulee sisäpäre joka puolet kapeampi kuin reunapäre ja ulkopuolelle tulee ulkopäre, joka on taasen hitusen kapeampi kuin reunapäre. Reunan taittelua en yritäkään selittää vaan kehoitan, että kurkkaat yllä näkyviltä videoilta miten taittelu tapahtuu :)

Pärekorin kahva onkin kuulemma haastava homma ja koska aikamme ei siihen riittänyt, niin olin tyytyväinen kahvattomaan koriin :)

Harjoitusta tuo taito kyllä kaipaisi. Harmi vain, ettei pihassani kasva sopivia mäntyjä.

Ensimmäinen pärekorini


Viewing all 210 articles
Browse latest View live