Quantcast
Channel: Harmaa torppa
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

Miten aion kehittää omavaraisuutta tänä vuonna?

$
0
0

Vuosi 2018 on polkaistu käyntiin ja nyt on hyvä aika haaveilla ja suunnitella miten lisäisin tänä vuonna omavaraisuutta (eli sitä tuvallisen elämän tuottavaa puolta).


1. Kasvihuone
2. Kellarin tiiliverhoilu
3. Kasvimaan hoitaminen :D
4. Työponien koulutus

Kasvihuone

 

Olen haaveillut jo muutaman vuoden omasta (pienestä) kasvihuoneesta, missä voisi kasvattaa tomaatteja ja nyt on sokkeli valmis, mutta runko, ikkunat, ovet ja katto puuttuvat. Tavoite olisi aloittaa tämä heti ensimmäisenä keväällä kun vaan sää sallii työt.

Kellarin tiiliverhoilu

Kellarin tiiliverhoilu jäi myöskin kesken viime sykynä joten sen kimppuun pitäisi rynnätä heti kasvihuoneen jälkeen.

Kasvimaan hoito



Kuten muinakin vuosina kasvimaan hoitoon lupaan panostaa enemmän :D Pienin askelin kohti kellarin täyttämistä omalla sadolla :)

Työponien koulutus


Tämä on pitkä matka ja viimekseltään matkassa on koettu epäonnistumista, mutta jospa minä oppisin siitä jotain uutta ja matka jatkuisi eteenpäin. Edylle on tilattu omat länkivaljaat joten mahdollisuudet etenemiseen on ;)


Lukuvinkkinä muita blogeja jossa pohditaan tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmia:


http://www.omavaraisuus.org/single-post/2018/02/05/Askeleita-kohti-omavaraisuutta-vuonna-2018 


https://ekokulta.blogspot.fi/2018/02/suunnitelmia-vuodelle-2018.html

Yritykset, joita haluaisin pakkausvalintojensa takia kiittää

$
0
0

Muovin määrä kauhistuttaa kauppareissulla, mutta vielä löytyy joitaikin tuotteita mitä saa ilman muovia :) Suuri kiitos siis esimerkiksi seuraavien tuotteiden tuottajille <3

Henkel- Havu mäntysuopapala 

Havi - kruunukynttiläpaketti (vielä kun saataisiin lyhtykynttiköitä pahvipaketissa)

Panda - 80g rasiat ilman muovikääreitä



Lidl - ketsuppi lasipullossa & Turun sinaappi lasipurkissa 

Jymy-jäätelöt pahvirasioissa (Voi kun tällaisessa rasiassa saisi turkkilaista jogurttiakin..)



Valion ja Arlan luomumaito ilman muovista kaatokorkkia


Näiden lisäksi monet kuiva-aineet onneksi yhä pakataan paperiin ja kartonkiin esim. sokeri, suola, jauhot, puurohiutaleet ja myslit sekä näkkileivät. Mutta 14km päässä olevasta lähikaupastani en harmikseni saa kaikkia hedelmiä ja juureksia ilman muovia ja leipien paperipusseissakin on kurkistusikkunat muovista. Paperilautasia ja wc-paperia ostaessa saa muovia mukaansa ja valmisruuat, voit ja juustot tuottavat kauppakassiini lisää muovia. Fetajuusto taitaa olla ainut juusto mitä lähikaupastani saa lasipurkissa. Ikävä kyllä etikkaakaan ei saa Suomesta enää lasipurkissa.


Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 2: kasvimaasuunnitelma

$
0
0
 Nyt on taas se aika vuodesta, että tekee mieli suunnitella kasvimaan kylvöjä. Tänä vuonna kävin jopa ensiksi läpi vanhat siemenpussit ja sitten vasta tein uuden tilauksen hyötykasviyhdistykselle (n.21€)
Suunnitelma näyttää tällä hetkellä tältä:

  • purjo
  • peruna
  • lanttu
  • palsternaka
  • porkkana
  • punajuuri
  • mustajuuri
  • keräkaali
  • lehtikaali
  • avomaankurkku
  • tomaatti
  • kesäkurpitsa
  • pinaatti
  • basilika
  • persilja
Tästä voi päätellä että allekirjoittanut haaveilee omasta purjoperunasosekeitosta, tomaattipasilika-pastakastikkeesta, suolakurkuista, juuresseospusseista (tai säilykkeistä), pinaatti-fetapiirakoista, kesäkurpitsalasangesta, keräkaalichipseistä, ja omasta pestokastikkeesta. Vieläkin yritän saada keräkaalit kerälle, vaikka edelliset vuodet ovat tuottaneet asian suhteen vain epäonnistumisia. Mutta en aio luovuttaa.. tahdon kellariini kaaleja!

Lisäksi haave tomaateista on vähän epävarma, sillä ihana tiilinen kasvihuoneensokkelini näyttää saaneen siipeensä syksyn vesisateista ja niitä seuranneista pakkasjaksoista. Sepä harmittaa aika lailla, mutta katsotaan josko keksin jotain.


Löysin pitkän etsinnän jälkeen Suomesta mustia auringonkukan siemeniä. Mustat auringonkukan siemenet ovat öljyauringonkukan siemeniä ja ulkomailla niitä löytyy esimerkiksi linnuille tarkoitetuissa siemenseoksissa. Kumma ettei ne ole yleistyneet Suomessa. Tällaisia idätyssiemeniä saa Ruohonjuuresta. Ajattelin kokeilla minkälaisia kukkia niistä tulee.

Kasvisten lisäksi kasvimaalle tulee perinteiseen tapaan kehäkukkaa, samettikukkaa ja ruiskaunokkeja ja ehkäpä jopa laventelia.

Muiden omavaraisuuspostauksia voit lukea täältä:

Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 3: työponit

$
0
0
Yksi suuri haaveistani on työponiparivaljakko. Ja sitä haavetta kohden kuljen millin askel kerrallaan. Maaliskuussa  ponien koulutus ei edistynyt lainkaan, sillä työvaljaani olivat valjassepällä mallikappaleina, mutta nyt molemmat valjaat ovat kotona. Vanhat valjaat jäivät Edylle ja uudet, hieman isommat valjaat tulivat Wallulle. Vielä kylkiremmit pitää Wallulle tehdä uusiksi, mutta sitten on varusteiden puolesta mahdollisuus treenata molempia poneja yhtä aikaa.



Toinen hankinta on liittynyt myös poneihin, mutta ei parivaljakkoon, vaan puiden juontamiseen. Tilasin siis metallisepältä juontoaisat, jotta voin vedättää poneilla polttopuut pusikostani pihaan. Hintaa aisoille tuli 150 euroa.




 Kuvan koivut odottelevat ponien juontotreeniä ja oikealla kuvassa näkyy kuinka paljon kasvimaalle heitetty tuhka vaikuttaa lumen sulamisnopeuteen. Parhaimmilaan lumikerros on 30cm matalammalla siellä minne olen  tuhkaa levitellyt, että ehkä se kevät sieltä vielä tulee:)



Takapakkejakin on tullut vastaan, nimittäin molemmat mehiläispesäni olivat menehtyneet talven aikana. Harmittelin asiaa mehiläishoitajien palstalla ja sain kuulla tehneeni emämunauksen eli heikolle pesälle ei saisi jättää hunajaa talven yli. Kiteistä hunajaa mehiläiset voivat kuulemma käyttää hyväksi vain jos niillä on vettä ja jos ilma on lämmin! Mehiläisilläni ei siis ollut tarpeeksi tilaa sokeriveden säilömiseen ja reppanat kuolivat siis nälkään ja kylmyyteen. Tämä on jo toinen täydellinen talvitappioni, mutta samoin kuten kaalin kanssa, en osaa luovuttaa näidenkään suhteen. Eli haaveilen jo uudesta pesästä..ehkä mä opin jonain päivänä hoitamaan mehiläisiä ja kasvattamaan kaaleja :)








Tästä luettavaa omavaraisbloggareiden suunnitelmista ja toteutuksista:



Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 4: lavakauluspuutarhan uusimista

$
0
0
Perinteinen 'kakkalomani' alku oli sateinen ja viileä, mutta loppu helli lämmöllänsä, jopa niin, että allekirjoittaneen sekä molempien ponien turvat saivat vähän liikaa aurinkoa :/

'Kakkalomani' tavoitteet pysyivät samana eli kasvimaan valmisteluna kesää varten ja lanna-ajona pellolle ja puutarhaan. Aikaisempien keväiden kitkemisurakat ja viime vuoden olkikate vähensivät tämän kevään avomaan kitkemis- ja kääntämistarvetta rutkasti. Sen sijaan lavakaulusosio oli tullut tiensä päähän. Lapio meni lavalautojen läpi useammsta kohtaan. Käytetyt lavakaulukset kestivät ilman suojaamista noin kuusi vuotta puutarhakäytössäni eli ihan hyvin. 

Ihan alussahan käytäväni olivat suodatinkankaan ja soran peittämät, mutta rikkaruohot vain nauroivat ja puskivat läpi. Seuraavaksi koitin suodatinkangasta ja laatoitusta, mutta senkin läpi rikkaruohot tunkivat parissa kesässä. Nyt otin järeämmät aseet käyttöön eli suodatinkanas on nyt tienpohjakangasta ja sen päälle tuli soraa ja sitten laatat päälle.

Edit: 11.5 Lavakaulukset löytyivät tori.fi:stä 5€ kappale, joten lavakaulusuudistus tuli maksamaan about 100e. Sain siis hiekkakuorman lahjaksi :) Samoin kuten nuo vanhat kaupan lattialaatat, jotka ovat palvelleet hyvin käytävinä jo muutaman vuoden. Sain vielä vinkin että lavakauluksia ei kannata käsitellä sisältä maaleilla tai tervalla vaan pellavaöljyllä. Tarkoitus olisi siis testata lisääkö se lavakaulusten käyttöikää istustuslaatikkoina.



 

 


 Lainasin kaverini autoa ja pyysin sitä tyhjentämään lavan jos vaikka ostan matkaltani jotain isompaa.. Meinasi, että kyllä sinne nyt pari tyhjää pyttyä voi jättää, mutta onneks tyhjensi ihan tyjäksi.. sentistä varmaan oli kiinni, että takaluukku mahtui kiinni :D



Lantala tyhjeni ihanasti vuokrakone- ja apuvoimin, mutta tallista puuttuu vielä kuttulan, pupun talvihäkin ja Edyn karsinan tyhennys. Hilman mahdollisen poikimisen takia jätin vielä kuttulan pehkun tyhjentämättä. Kanat sen sijaan joutuivat kokoaikaisesti pihatarhaan talvikanalan tyhjennyksen tieltä.


 



Omavaraisteluni on minulle joidenkin tuotteiden tuottamista mitä itse kulutan. Näin keväisin se on siis kasvimaan tuotteiden tuottamisen valmistelua:) On se myös kuluttamista. Löysin nimittäin kasvimaalta melko isoja talvehtineita palsternakkoja, joista tein porkkanoiden kanssa kasvissosekeittoa. Kellarista löytyi sen oheen vielä itse tehtyä mehua ja pakastimesta marjoja rahkaan. Ystävältä sain tuossa muutama päivä sitten kauriinpaistin ja sen paistoin uunissa osan viimekesän juuressadon keran. Juuresten päälle en ikävä kyllä saanut omaa hunajaa, mutta toivottavasti ensi vuonna tilanne on toisin :)

Seuraava omavaraisuuden lisäämistavoitteeni on jonkinlainen kasvihuone tomaattia ja basilikaa varten <3 ja sen jälkeen tarkoitus olisi viimeistellä kellaria. Työponien koulutus on tällä hetkellä tauolla, sillä ponien keskeinen kisailu on vaikuttanut ainakin Wallun turvallisuuden tunteeseen ja se reagoi säikkymällä tavallista enemmän. Perustreeniä on tarkoitus kyllä tehdä, mutta mitään suuria uusia haasteita ei nyt oteta.


Kurkkaapa myös muita blogikirjoituksia omavaraisuusaskelista:

http://kah-villakoira.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuus-vuonna-2018-osa-4.html

https://olipakerranarki.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuuden-kehittaminen.html

https://www.korkeala.fi/omavaraistelua-2018-osa-4-tilanneraportti/

https://kiireetonelama.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuus.html

https://maa-tuskat.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuussuunnitelmat-2018-muutokset.html

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.fi/2018/05/askeleemme-omavaraistelussa-52018-mita.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.fi/2018/05/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

http://kah-villakoira.blogspot.fi/2018/05/omavaraisuus-vuonna-2018-osa-4.html




Kilipukki nimeltä Arvi

$
0
0


Hilma synnyttti kl.12 palaverini aikaan helatorstaiaattona tällaisen kilipukin. Sain siis pidettyä etäpäivän ja juoksentelin navetan ja talon väliä palavereiden välissä :D Kuvassa ei näy kauhen hyvin, mutta sillä on hieno ruskea vivahde turkin päällä. Sen nimeksi tuli Arvi.


On mulla kukkamaakin, se vaan kukkii kerran keväässä ja siinä on vain yhtä lajiketta; valkovuokkoa nimittäin ;)




Alla vielä videonpätkä Arvin ensimmäisestä ulkoilusta ja Irmelin hepulista :D


Voihan Kaali!

$
0
0
En ymmärrä miksi pitää kellaria jos kellarissa ei ole säilöttäväksi keräkaaleja ;) (purjoja, mehuja,hilloja, perunoita, ja muita juureksia). Syy toki voi olla siinä että nuo kaalin ryökäleet eivät ole mitään helppoja kasvatettavia!
Nää rimpulat ovat vielä saaneet liikaa aurinkoakin..

No minähän en luovuta, vaikka varmaan viisi vuotta olen yrittänyt kasvattaa kaalia tuloksetta.

Jotain olen kuitenkin oppinut:

1. Katso siemenpussin takaa miten pitkä itämisaika ostamallasi kaalinsiemenillä on (meikäläisellä oli tietty niitä 120vkr, joten esikasvatus on äärimmäisen tärkeää)
2. Esikasvatetut taimet tarvitsevat 12h auringon valoa päivässä eli kasvihuone-esikasvatus olisi ideaalista.
3. Taimet istutetaan maahan toukokuun puolessa välissä
4. Taimet suojataan tarkasti harsolla ja sen jälkeen pienisilmäisellä verkolla (jos lämpötila meinaa nousta harson alla liian korkeaksi).
5. Kaalimaan pitää olla hyvin lannoitettu ja PH7


Te viisaat lukijta voisitte auttaa ja lähettää mulle lisää kaalinkasvatusvinkkejä. Varsinkin niitä millä taimista saadaan jykeviä eikä tällaisia rimpuloita :D






Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 5: tee-se-itse kasvihuone

$
0
0
Piti julkaista tämä juttu yhteispostaussarjassamme jo toukokuun alussa ja sitten kesäkuun alussa, eikä kasvihuone vieläkään ole valmis, mutta enää en vitkuttele julkaisun suhteen joten tässä pari vinkkiä miten ei kannata ja kannattaa tehdä kasvihuonetta ;)



Viime syksyllä ystäväni kanssa väkästimme kasvihuoneelleni sokkelin vanhoista tiilistä. Se oli hieman vikatikki, sillä talven vesikelit ja pakkaset söivät tiiliä. Vaihtoehto olisi siis purkaa sokkeli ja tehdä kasvihuone toisenlaisella toteutuksella tai jatkaa rakentamista rakentamista ja antaa sokkelin kestää niin kauan kuin se kestää. Päädyin valinnassani jälkimmäiseen vaihtoehtoon, sillä kärsivällisyyttä ei enää ollut varastossa ja toiseksi ulkonäkö ennen tarkoitusta :D joten viritelmän tekoon mars!

Tee se itse kasvihuone -viritelmä



 1. Tee pohjatyöt (kaivauta kuoppa ja kärrää se täyteen kiviainesta) 2.Askartele betonivalukehikko ja raudotukset,
3. Kaatele vettä ja S100 valmisbetonia betonimyllyyn (jos sellainen sattuu olemaan käytössä) ja täytä kehikko betonivellillä,
4. Muuraa betoniperustuksien päälle (ULKOKÄYTTÖÖN SOVELTUVISTA) tiilistä sokkeli (tiilien pätkimiseen tarvitset joko muurarin vasaran tai rälläkän timanttilaikalla)



5. Jos olisit ahkera niin kunnostaisit ikkunat tässä vaiheessa, mutta kun haluat pian nyt heti tuloksia, niin unohda ikkunoiden kunto (ja mitat).
6. Rakenna runko (veivaa mitan ja vatupassin kanssa kyllästymiseen asti ja hyväksy senttien heitot, sillä rauniopuutarhat on in). Rungon etukäteinen suunnittelukin olisi suotavaa, mutta kun tämä emäntä on sitä maata, että ensinnä tehdään ja sitten vasta suunnitellaan, niin suunnittelu tapahtuu lennossa ja sehän tarkoittaa koloja ja jänniä ratkaisuja lopputulokseen. (Tämä siitäkin huolimatta, että allekirjoittaneella oli miehistä talkooapua rungon kasauksessa. Ilman sitä runko olisi ollut erittäin mielenkiintoisen näköinen :D )

7. Väkästä kattotuolit patikasta ja kiinnitä kattorakennelma läheiseen aittaan kiinni, näin vältät vinotukien tarpeen
(ne kun ei näyttäis näteiltä)
8. Osta valokatetta (vaikka sitä halvinta mahdollista byggmaxista) ja kiinnitä kattotuoleihin poikkilaudat valokatteen kiinnitystä varten ja pyydä isää tuomaan kotoa ylimääräisiä valokateruuveja ja samalla auttamaan valokatteen kiinnittämisessä.

9. Kiinnitä ikkunat runkoon (ja vaihda sitten joskus palikoiden tilalle pysyvämmät listat millä ikkunat pysyvät kiinni rungossa)


10. Täytä tyhjät kohdat harmaantuneella laudalla, mitä pelastettiin papan serkkupojille aikoinaan tekemästä majasta.
11. Suunnittele tuunaavasi vanhoista saunanovista kasvihuoneeseen ovet.. saunan ovet eivät muuten ole suunniteltu kottikärryn levyisiksi! (ihme juttu)
12. Rakenna istutuspenkit tomaatteja ja basilikaa varten (tai korvaa ne väliaikaisesti isoilla ruukuilla)
13. Päällystä lattia tiilillä (jotka olit vuosia sitten pelastanut tori.fi:stä ilmaiseksi)

14. Asenna räystäskouru, jotta voit kerätä sadevettä kasvien kasteluun (tämän voi jättää ensi kesään.. kun tuota sadetta ei ole liiemmin lupailtu)
15. Mieti aurinkokerääjää kasvihuoneen kevätlämmittjäksi. (Unelmointi ja suunnittelu on onneksi ilmaista)

16. Ole tyytyväinen lopputulokseen, ainakin olet oppinut virheistäsi <3


Hintaa tuolle on tähän mennessä tullut noin 400e, eikä omaa aikaa ja talkooapuja ole laskettu hintaan mukaan. Vielä siis uupuvat päätykolmioiden laudotukset, ikkunalistat ja ovet (kuvassa näkyvä lautaovi on väliaikainen ovi) sekä räystäskouru jolla olisi tarkoitus kerätä sadevettä kastelua varten talteen.

Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 6: polttopuita, mehiläisiä ja oja

$
0
0
Pojat mönkijäradalla :)

Kuten yleensä, hommat ovat edistyneet hitaanpuoleisesti, mutta jotain on sentään tapahtunut. Nimittäin mehiläiset ovat täällä :)




Myös kuormalavakasa on täällä. Aika ihanan nimpparilahjan sain :) Näitä olen purkanut kasvihuoneen rakenteisiin ja loppuja pitäisi purkaa aitauksia varten.


Polttopuuprojektikin on jo jollain mallilla :)


Kuivuus on vaikeuttanut elämää, nimittäin laitumet ovat vähissä ja maa huutaa vettä. Onneksi naapurin ihanat nuoret miehet antoivat puolet mönkijäradastaan ponieni käyttöön ja ruuan lisäksi ponit saavat ilmaiseksi mönkijäsiedätyksen :D Tämän lisäksi yksi naapuri lahjoitti riistapeltonsa heinät poneille ja siitä tuli seitsemän heinäseipäällistä heinää.



Arvi on oppinut roimasti uusia taitoja kuten laidunkatoksen katolle kiipeämisen, mun niskaan hyppäämisen ja liudan erilaisia hyppyjä. Lisäksi Arvi sai korvamerkit ja eläinlääkäri teki arvista rupukin. Heinäkuun lopussa Arvi muuttaa uuteen kotiin, jossa sillä tulee olemaan kaksi Afrikkalaista kääpiövuohta seuranaan ja upeat puitteet kiipeillä ja riekkua :D

Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisella itseään kunnioittavalla tontilla kuuluisi olla oja ja nyt tuo toive toteutui kun tiehoitokunta kaivautti tonttini yhdelle kulmalle pätkän ojaa <3

Oja kyllä huutaa rinnalleen kiviaitaa.. sekä pientä valkoista siltaa :D




Kesäloma 2018

$
0
0



Tänä vuonna kesäloma sisälsi kaksi kesätapahtumaa, melkein kokonaisen kirjan lukemisen pihakeinussa, yhden jazz-konsertin, kahvilakäyntejä, pari vierailua kavereilla ja useamman ihanan vierailun mun luona (esim.talon entisten omistajien vierailu), useamman uintireissun, heinätöitä, polttopuiden kärräystä, aitan siivouksen, raivaussahalla riehumista, laidunlankojen väsäystä, kasvihuoneen rakentamista, ojatyömaan seuraamista, ponien vesiletkutreeniä, askartelua, yhden huutokaupan ja pihakirpputorin, sekä yhden maatalousnäyttelyn että yhdet pihajuhlat ystävän luona.


 

Pelastin työpaikan roskalavalta kulmapöytien sivupöytien runkoja ja askartelin nyt niihin pintoja vanhoista tuvanlattioista, jotka käsittelin pellavaöljyllä. Vielä pitäisi askarella niihin sopivia pihapenkkejä, mutta siihen asti voi esimerkiksi tanssia pöydillä :P






Huussi sai taidetta seinille


Poneille lainalisälaidunta

 

Molemmat ponini välttelevät vettä kaikessa muussa kuin juomistarkoituksessa, mutta nyt molemmat ponit uskaltautuivat vilvoittelmaan järveen (positiivisen vahvistamisen avulla).

Viime kesänä urakoin tallia siistimmäksi ja tänä kesänä vuorossa oli aitan vuoro.


Yhden lempparikahvilani jäätelösuosikkini on ollut pitkään hubbabubbajäätelö, mutta tänä vuonna ihastuin salmiakki sekä wisky-jäätelöön. Kuvassa on äitini kanssa nauttimat vanilija-suklaa-baileys-espresso -jäätelöt.. ei hullummat nämäkään ;)

loppuun pieni video kesästä


Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 7: jotain satoa

$
0
0

Helmikuussa päätin osallistua omavaraisbloggareiden  yhteiskirjoitussarjaan otsakkeella miten aion lisätä omavaraisuuttani tänä vuonna. Yksi tavoitteistani oli kasvimaan hoitaminen. No tuota olenhan mä sitä vähän kastellut.. kai se lasketaan hoitamiseksi :D Niin ja äiti kävi taasen hoitamassa epämiellyttävän harvennustehtävän <3






 
Yrttejä en ihan kauheasti kasvattanut, mutta satoa tuottivat basilika, meirami, tinjami ja persilja. Chilejäkin tulee muutamia :)


Torilta ostin kaksi fenkolin taimea ja ne kasvoivat hyvän kokoisiksi. Äitini toi jostain poistomyynnistä muutaman kaalintaimen eurolla ja yllätys yllätys! kaali näyttää kaalilta! Eli mitä tästä opimme? Ongelmani ovat ensisijaisesti esikasvatuksessa. 


Uskollinen kesäkurpitsa tuottaa satoa härmästäkin huolimatta. Samoin lantut ovat voineet hyvin :)


 
Jatkoon menee aivan varmasti lehtikaali. Melko helppo ja ihana paistinpannulla. Varhaisperunasato sen sijaan jäi varmaankin kuivuuden vuoksi vaatimattomaksi, mutta talviperunalajike kukki vasta juuri ja sen satoa en ole vielä selvittänyt.

 
 Uusi tuttavuus, ryvässipuli näyttää.. sipulilta :D maassani ei ole koskaan kasvanut mitään jumbosipuleita joten ihan hyvältä sadolta tuo vaikuttaa.. kanat vaan pääsivät varkain vähän kuopsuttamaan sipuleitani joten osa koki hieman aikaisen ylösnoston. Nauriit sen sijaan eivät kasvaneet vaan jäivät tuollaisiksi pieniksi pötkylöiksi.

 Juuresmaassani kasvoi muutama palsternakka ja loput keskittyivät siementen kasvatukseen joten ensi vuonna niitä on taas varmaankin joka puolella :) Jätin myös muutaman ylivuotisen porkkanan siemeniä kasvattamaan, mutta en osaa oikein sanoa niistä että koska siemen on valmis että saisin kerättyä niitä talteen. Palsernakan pullea siemen on helpompi. En ole liiemmin punajuuren ystävä, mutta jostain syystä laitan niitäkin aina keväisin jonkin verran ja kyllähän ne satoakin tuottavat. Porkkanat lähtivät kasvuun myöhässä mutta näyttävät kirivän muita kiinni.


 

Hyvä, että tämän postauksen takia tuli pengottua kasvimaata, en muistanutkaan kasvattaneeni myös retiisiä :D


 Omista ihka ensimmäisistä tomaateista olen kyllä niin onnellinen.. ehkä jonain päivänä saan jokusen tomaattibasilikapurkin kellariinkin (haaveita pitää olla!)

Lisäksi olisi ihana saada kellariin muutama etikkakurkkupurkki.. muutama pieni kurkku sieltä näyttäisi tulevan..


Uskollinen pinaatti tuotti hyvin satoa, mutta en vieläkään osannut porrastaa pinaatin kylvöä, jotta satokausi olisi pidempi. Ihastuin helppoon pinaattiuunimunakkaaseen ja siihen olisi saanut olla raaka-aineita vielä pidempään. Pakastamaankaan en pinaattia tänä vuonna ehtinyt. Toinen mitä jäin kaipaamaan oli raparperi. Sain alkukesästä ihanan (ja superhelpon) raparperimehun ohjeen, jolla ensi kerralla sain raparpereja kunnolla kulumaan.

Purjojen suhteen alkukesä näytti hyvältä mutta lopulta satoa harmillisen vähän. Mansikoita on sen verta vähän että niitä syön vain suoraan kasvimaalta. Räkättien nokkimat mansikat annoin koiralle. Ilmeisesti Nelli piti niistä kun alkoi iltasella hakeutumaan mansikkamaan viereen toiverikkaana ;) 
Omenoitakaan ei tule paljoa, mutta eipä mulla olekaan tällä hetkellä kuin vain yksi vanha omenapuu, joka tuottaa satoa.

Satoa ei yhäkään tule niin paljoa, että voisin mitenkään sanoa olevani omavarainen enkä edes omavaraisempi, mutta siihen olen tyytyväinen että pientä edistystä on havaittavissa :)


Ehkä jonain päivänä kellarissa on etikkakurkkupurkkeja, tomaattisosepurkkeja, perunaa, lanttua, palsternakkaa, porkkanaa, kaaleja ja purjoja <3


Oheisista linkeistä pääset lukemaan mitä muiden omavaraisuuspyrkimyksille kuuluu.

https://mrssinn.blogspot.com/2018/08/sadon-korjuun-suunnittelua-villasukat.html
https://olipakerranarki.blogspot.com/2018/08/omavaraistelua-kesan-saavutukset.html
http://www.korkeala.fi/omavaraistelua-2018-osa-7-tilanneraportti/
https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/08/omavaraisuuden-eteneminen-elokuu.html
https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2018/08/askeleemme-omavaraistelussa-82018.html
https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/08/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html
https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/08/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html







Kesäkohteena Forum Marinum ja Suomen merellinen huoltovarmuus

$
0
0
Ehdinpäs käydä yhdessä museossakin kesän aikan. Museoksi valikoitui Turun Forum Marinum, sillä siellä oli vaihtuvissa näyttelyissä Suomen merellisen huoltovarmuuden näyttely. Harvoin sitä kaupassa tavaroita ostaessa ajattelee miten 80-90% ulkomaisista tuotteista on matkustanut tänne meren kautta ja oikeastaan vain tuon yhden meren eli Itämeren kautta. Jos tuota väylää ei olisi käytössä, ei olisi pahemmin vaihtoehtoisiä reittejä. Näyttelyalue ei ollut kovin suuri, mutta erittäin mielenkiintoinen. Tajusin vasta jälkikäteen, etten ollut ottanut kuvia näyttelyalueesta lainkaan, vaan pelkästään joistakin seinillä olleista tekstitaluista. Näin ollen suosittelen, että käyt katsomassa näyttelyn itse :D Vierailuun kannattaa varata paljon aikaa sillä Forum Marinumissa on myös upea päänäyttely ja kolme vaihtuvaa näyttelyä. Niiden päälle 16€:n lipulla pääsee vierailemaan myös museolaivoissa.



 

 






Päänäyttely

Suomen Joutsen





Case valkosipuli

$
0
0
Lueskelin tässä yksi päivä Autuas olo -blogista valkosipulin sadonkorjuusta ja kävi ilmi, että jos kasvattaa valkosipulia itusilmuista niin ensimmäisen vuoden jälkeen ne nostetaan ylös ja annetaan kuivahtaa ja istutetaan syksyllä uudestaan ja sitt tokan kesän jälkeen pitäisi tulla oikeaa satoa. 

No minähän en ihan alkuun tiennyt, että itusilmuista kasvattaessa kuluu kaksi kesää, saati että ne pitää nostaa siinä välissä. No ajattelin korjata mokani niin, että menen nostamaan ne jotkut rääpäleet sieltä nyt ja istutan uusiksi syksymmällä.

Yllätys oli aikamoinen kun nostin ne pari mokattua rääpälettä ja sieltä nousi tällaisia! Mielestäni ihan valkosipulin näköisiä kapistuksia :D Mainittakoon tähän, että valmiista kynsistä en ole saanut mitään satoa aiemmin. Tosin nyt kyllä kuorutin tän penkin hevosenlannalla, että siinä on ehkä syy. 


Nyt sitten tarvii vaan selvittää jostain, että voinko näin pieniä itusilmuja pistää maahan jatkoa varten..



Toinen iloinen asia, minkä poimin Autuas olo -blogista oli vinkki IHANAAN satokoriin Elsan lempituoli -puodista. Sorruin suorin jaloin ostamaan samanlaisen ja viä pari ruukkupidikettäkin ja paketointilankaa <3 Ja sieltä Nauvosta meren kohinan keskeltä paketti kiisi luokseni melkein ennen kuin ehdin kissaa sanoa :) 

Kori löytyy täältä ja samalla suositukset kesäkurpitsa-pekonivuoka -reseptille johon nämä korin kasvikset upposivat :)





Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 8: pieniä edistysaskeleita

$
0
0

Muistanette monen vuoden maakellariprojektini :) Sehän ei ole vieläkään valmis. Etuseinän tiiliverhoilu on kesken. Sen virallinen syy on etuseinän lisäeristys, mutta on tiiliverhoilu välttämätön myös ulkonäön vuoksi :D mutta pidetään se sivuseikkana.

Lisäsin rungon ja tulevan tiiliverhoilun väliin varmuuden vuoksi vielä finnfoam -kerroksen, jotta pakkanen varmasti pysyisi kellarin ulkopuolella. Maahan tein betonista pienen valun ja sen päälle aloin lisäilemään tiiliä ja laastia vuoron perään. Olen melko varma, että tämä ei ole fiksuin tapa asiaa hoitaa, mutta kun en keksinyt muutakaan, niin näillä mennään. Yläreuna vaatii pellistä listoituksen, samoin kuin katon reuna joten ne aion teetättää samalla kertaa.

Mulla ei ole ollut tätä ennen mitään kokemusta maakellareista. Enkä ole esim. tiennyt sitä, että kaikki kalusteet pitää viedä kesäksi ulos kellarista. Kalkkimaalauksen tiesin, mutten tiennyt, että oviaukkoon kannattaa rakentaa jyrsijän kestävä verkko-ovi syksyä varten ja että kellarin oikea ovi kuuluu sulkea vasta kun kellarin lämpötila laskee +3- +4asteeseen. (Ulkona lämpötila on tällöin yleensä nollan paikkeilla. Tämän tuuletuksen aikana juureksista haihtuvat turhat kosteudet. Mutta onneksi on netti josta voi näistä opiskella. Ensimmäisen puuhyllyni pilasin siis sillä, että jätin sen ympärivuotisesti kellariin ja kas se homehtui. Nyt oli sitten väkästettävä uusi hylly. Koska kellarin etuseinä ei ole vielä valmis, niin mehut eivät sijaitse etuhuoneessa vaan joutuivat nyt "väliaikaisesti" juuresten luokse.


Lisää kuvateksti

Hyllyn ja perunalaatikoiden lisäksi askartelin kellariin valot :) Tilasin Hong Kongista Stellan suosituksen mukaan pienen aurinkoenergiajärjestelmän kahdella ledivalolla. Se on lisännyt kellarin käyttömukavutta roimasti :)

Vielä pitäisi kiinnittää väliovi ja lisätä eristystä etu- ja takahuoneen väliin katonrajaan ja tosiaan jatkaa tiiliverhoilua ja ostaa reunapellit. Ilmastointiputken päähän ajattelin tänä vuonna lisätä kunnon poistoilma venttiilit. Ostolistalla on myös kosteusmittari.

Kasvihuonekin on edistynyt päädyn verran :) Vielä puuttuu toisen päädyn laudotus, takayläosan laudotus sekä ikkunoiden listotus ja sadevesirännit.



Eläinkuulumisista sen verran, että Arvi muutti heinäkuun lopussa uuteen kotiinsa ja Lahja-kana ei palannut hautomisreissultaan eli todennäköisesti kettu tai supi (tai jopa pihani läpi kulkenut ilves) vei sen. Iloisempana uutisena kuvassa oleva Neiti Kani muutti luokseni viime viikolla :) Mehiläiset ovat myös hengissä ja hunajasatoakin on tullut. Mehiläisten talviruokintaan kuluu noin 24kg sokeria, joten sokeripusseja on tullut biojätepussitarpeen yli. Päädyin askartelemaan pusseista ensi kevääksi istutuspotteja.



 


Kasvimaalta on ollut ihana käydä nostamassa satoa suoraan pöytään. Yksi lemppariksi tullut on ollut kolmen kaalin pata. Siihen on saanut omasta maasta keräkaalit (ne muutama mikä about onnistui) lehtikaalit, hunajan, valkosipulin ja sipulin sekä oheen perunat :) 
Toiseksi tein toisesta fenkolistani fenkoliperuna-salaattia ja oheen dijon-lohta, johon sain oman maan basilikat sekä salaatit ja tomaatit :)




Pientähän tämä omavaraistelu on, mutta niin ilahduttavaa <3 Siitä tulee niin onnelliseksi kun saa edes muutamaan ruokaan itsekasvatettuja kasviksia ja jonkinlaista omavaraisuutta talven yli perunoiden, mehun, chilin, kanamunien ja hunajan suhteen :)  

Oheisista linkeistä voit lukea miten muiden omavaraistelijoiden syksy on alkanut :)

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2018/09/askeleemme-omavaraistelussa-92018.html

https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/09/sato-2018.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/09/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/09/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html

http://www.korkeala.fi/omavaraisuuttakohti-osa-8-sato/

Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 9: yhteenvetoa

$
0
0


Sitten olisi aika vetää yhteen vuoden aikaansaannokset eli kerrataanpas 
mitkä omavaraisuutta lisäävät tavoitteet listasin vuoden 2018 alussa:

  1. Kasvihuone
  2. Kellarin tiiliverhoilu
  3. Kasvimaan hoitaminen :D
  4. Työponien koulutus
Lähtötilanteet eri tavoitteiden osalta näyttivät jokseenkin tältä:


 Kellari kesken, kasvihuone aluillaan 

 
Poneilla valjaat ja kasvimaa uusia lavakauluksia vailla


Miten tavoitteiden kanssa lopulta kävi?


  1. Kasvihuone on nyt käytössä, muttei viimeistelty (listat ja osa päätylaudoitukseeta sekä ovet että ränni puuttuvat)
  2. Kellarin tiiliverhoilu on edistynyt, samoin kellarin sisus, mutta vielä riittää tekemistä :D
  3. Kasvimaan hoitaminen on päättynyt, määrässä ja laadussa jäi kyllä parantamisen varaa :P
  4. Työponien koulutus on edennyt senti verran eli ponit ovat olleet kerran ohjasajaen parissa :)








 Satoa tuli enemmän kuin viime vuonna



 
Kasvihuone tuotti yrttejä ja tomaatteja ja ponien ohjat menivät hallitusti ristiin <3



Kellarissa on hyllyt ja jotain satoa ja jos ei pakkanen vielä kolkuttele, niin tiiliverhoilun muuraaminen jatkuu (ärsyttää vain kun en osaa muurata suoraan vaan reunat mutkittelee kuin paraskin kylätie.)

Mutta näistä on hyvä jatkaa eteenpäin. Ensi vuodelle on mielessä jo pari uutta projektia, mutta näiden viimeistely on myös haaveissa :D Mites teidän lukijoiden projektit ovat edistyneet kesän aikana?


Alta linkeistä voit lukea miten muiden omavaraisblogistien projektit etenivät:


https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/10/omavaraisuuden-eteneminen-2018.html


https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/10/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html


https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2018/10/askeleemme-omavaraistelussa-102018.html


http://www.korkeala.fi/sarjan-lopetus-omavaraisuuttakohti-2018-kiitos-ja-kumarrus-kaikille/


https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/10/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

http://mrssinn.blogspot.com/2018/10/kaikkensa-antanut-i-gave-everything.html








Laidunkauden päätös

$
0
0



Tänä syksynä ponit saivat vielä syyskuun puolesta välistä lisälaitumen käyttöönsä eli läheltä olevalta muutaman hehtaarin lammaslaitumelta jäi vielä syötävää ja pikku-ukot saivat syödä sielä vielä kuukauden. Syksy onkin ollut ihanan lämmin ja valoisa.
Nyt laidunkausi on jo loppunut ja pihassa alkaa kura kerääntyä kulkuväylille. Pientä huolta meinaa aiheuttaa keskeneräinen laidunkatoksen laajennustyö, mutta jospa siihen löytyisi aikaa, osaamista ja apukäsiä ja ponit pääsisivät kunnolla suojaan syksyn sateilta :)


Videolla haen pikku-ukot laitumelta kotiin. Vähän hitaasti ne tulivat luokse, mutta pihassa odotti oma ihana haketarha, siinä kun on niin ihana piehtaroida ja kotiniitty, jota vielä voi yrittää järsiäkin vähän :)


Herra kaniinikin laidunkausi alkoi olla lopuillaan, joten toin Neiti kanin sen luokse tutustumaan, jotta sain selville tulisivatko ne talvella samassa kerrostalossa tallissa toimeen :)



 Ja hyvinhän ne tulivat juttuun:) Ensinnä haisteltiin vähän häkin läpi ja sitten jo jyystettiin yhdessä männynoksaa ulkohäkissä. Nyt molemmat asuvat tallissa olevassa kanikerrostalossa.

Tässä jokin aika sitten ystäväni soitti ja pyysin, että hakisin takaisin ne kanamunat, mitkä annoin hänelle talvella :D no minäpä hain Astan, Allin ja Alinan takaisin kotiin. Kukko ja vanhat kanat eivät ole vielä oikein ottaneet näitä munana muualle adobtoituja uusia kanoja omikseen, mutta muutoin typyt ovat kotiutuneet niin, että nyt jo harjoitellaan ulkona vapaana oloa. Yhtenä päivänä naapuri soitti, että hänen poikansa oli tullut kysymään että "äiti onko normaalia, että naapurin kanat kävelee tuolla tiellä?" No ei oo juu :D Nämä uudet kanat ovat kovin kiinnostuneita hevosen kakkakasoista ja epäilen että Wallu oli käynyt tekemässä tuttavuutta (lue ajamassa takaa) niitylle tulleita kanoja, jolloin kanat olivat päätyneet tontin laidalle ja siitä tielle..Ilahtuneen oloisina lähtivät kyllä tulemaan luokse kun menin tielle kysymään, että mitäs te täällä teette?
Sen jälkeen typyt ovat kuitenkin pysyneet pihassa :)


1. Adventti / 2018

$
0
0
Ensimmäinen adventti ja pakkanen on täällä <3 Joulunlapsi -paketit lähtivät maailmalle viime viikolla ja jouluvalot ovat syttyneet pihalle. Seimi valmistuu pikku hiljaa.


Syksyn hommat ovat hyvällä mallilla, mitä nyt osa lehdistä on haravoimatta, pihakalusetet osittain vielä pihalla ja polttopuut osittain pätkimättä, mutta puutarhaletkut ovat rullattu pois, suurin osa perunoista on nostettu ja kasvihuone on laitettu talvikuntoon. Ruohonleikkurikin sai tankkiinsa suoja-ainetta. Polttopuita on tarpeeksi ja ponien sääsuojassa on katto paikoillaan. 

Poneillahan on ollut kuormalavoista tehty katos niityllä, jonne on kulku tarhasta. Katos on ollut ihan hyvä, mutta kahdelle samankokoiselle ponille se oli mielestäni vähän pieni. Ajattelin siis lisätä katoksen syvyyttä yhden kuormalavan verran lisää. Samalla muutin sitten katoksen mallia niin, että yhden todella ison kulkuaukon sijaan katoksessa on kaksi pienempää kulkuaukkoa vastakkaisissa kulkmissa. Laajennetun katoksesta kiitos kuuluu kahdelle talkoolaiselle <3. Yksin en olisi saanut elementtejä pystyyn, saati osannut suunnitella tarpeeksi vahvaa rakennetta. Vielä katoksesta puuttuu yläosan laudoitus, ovenpielet ja sisäpuolen levytys.




Jossain asiassa olen sen sijaan etuajassa, nimittäin kasvimaan kääntämisessä :D Käytin veronpalautusrahojani etukäteisesti ja vuokrasin 4,5t Yanmarin. Ah mikä vekotin! En tosin itse tehnyt sillä töitä, mutta töiden jälkeen leikin sillä omaksi ilokseni. Tuollainen pitäisi olla omana, että saisi harjoitella ja kaivuuvauhti paranisi :) Nyt on siis kasvimaan käyttämättömän osan kumpu tasoitettu, kivet nosteltu syrjään ja ison kuusen kanto irroitettu. Ja vähän aidantolppiakin on kaivurin avulla tuupattu maahan :) Keväällä haaveilen vuokraavani tuon uudestaan sillä kellarin takana on muutama häiritsevä kivi ja nyt ei uskalla kellarin lähellä kaivaa jottei pakkanen keksi mennä kellariin.









Biohiili ei ole mikä tahansa hiili

$
0
0
Mitä sanoitsit jos kuulisit, että risuja polttamalla voisit saada korvattua päästöjäsi, parannettua kasvimaatasi, nopeutettua kompostisisi ja huussijätteesi kompostoitumista ja kaiken takana olisi yksinkertainen kartiohiiletin?

Kartiohiilettimen nimi on englanniksi flame curtain kiln tai flame top kiln.
Kartiohiiletin on nimensä mukaisesti kartion mallinen ja sen pohjalla ei ole ilmareikiä eli se saa korvausilmansa vain yläkautta jolloin liekki kuluttaa hapen. Näin ollen kartion pohjalle muodostuva hiillos ei saa tarpeeksi happea täydelliseen palamiseen eli tuhkaksi asti palamiseen. Koska kartiohiilettimessä ei ole voimakasta ilman läpivirtausta jäähdyttämässä, niin lämpö nousee poltossa korkeaksi. Näin ollen kaikki biomassan aineet kaasuuntuvat ja palavat. Tästä syystä biohiili ei ole sama kuin grillihiili.

Biohiilen historia on pitkä, vaikka sen salaisuus on avautunut tutkijoille vasta 2000-luvulla.


Biohiilen kennomainen rakenne varastoi vettä ja ravinteita, joten se parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan. Kennomainen rakenne on niin hieno, ettei edes sade huuhdo ravinteita siitä mukanaan pois. Biohiili vetää myös puoleensa epäpuhtauksia maasta/ vedestä/ ilmasta, joten se sitoo esimerkiksi hiiltä ilmakehästä vuosisadoiksi, ehkä jopa vuosituhansiksi. Lisäksi se tarjoaa mikrobeille hyvän "kodin", mutta se ei maadu, koska mikrobit eivät pysty käyttämään sitä hyväkseen ruokana. Näin ollen se edistää kasvuston ja pieneliöstön muodostumista maahan. Biohiili vähentää maan lannoituksen tarvetta.


Kartiohiiletin on siis oiva keino muuttaa pihan ylimääräinen biomassa eli esim risut ja heinät biohiileksi.

Kartiohiiletintä on kehittänyt ja tutkinut Ithaka-instituutti Sveitsissä. Instituutti tarjoaa ilmaiseksi mittoja ja tietoja kartiohiilettimestä. Suomi on 66 maa, jossa valmistetaan kartiohiilettimiä. Suomessa niitä saa tilauksesta Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy:stä.



Biohiilettimellä voi myös hiilettää talon ulkoverhouslautoja, jolloin UV-valo ei pääse pintaan käsiksi ja ulkopinta ei tarvitse uusintakäsittelyjä kuten maalatuissa kohteissa. Japanilaiset ovat käyttäneet tätä tekniikkaa pitkään (googlaa esim. shou sugi ban housing)
Lähteet: http://www.innovaatiopalvelu.fi/biohiili/
         Jalostuksen biohiilityöpaja 13.10.2018 Pekka Koivukunnas

2. Adventti / 2018

$
0
0
Lumi ja pakkanen menivät, vesi ja tuuli tulivat. Nyt sitä voi taas jatkaa syksyn haravointiurakkaa :D Mutta sitä ennen piti tehdä keittiön pöydälle tekolunta pumpulista :D


Isovanhempieni aarteita

$
0
0
Sain joku aika sitten edesmenneeni isoäitini kahviastiaston ja päätin lahjoittaa kaikki eripari-kuppini eteenpäin ja ottaa tuon kauniin astiaston arkikäyttöön. Samalla sain kaksi ihanaa täkkiä, joista toista Nelli on vähän yrittänyt omia, mutta sentään toinen on jäänyt mun käyttööni.





Kaiken kruunasi tämä mielestäni maailman ihanin joululiina!


 Muita isovanhempieni aarteita ovat isoisäni revontuli-villapaita, jonka pienensin itselleni sopivammaksi ja toisen isoäitini juhlamekko mitä puolestaan täytyi vähän suurentaa, jotta vetoketju meni kiinni :D

Vielä haaveilen, että saisin tehtyä isoäitini (mustasta) häämekosta jotain itselle sopivaa :)



Viewing all 211 articles
Browse latest View live